LocalSanatate

Comune îmbătrânite, fără medici de familie permanenți! Primarii se zbat să aducă doctori, dar fără succes

de Dănuț CIOBANU 

Multe comune din județul Vaslui au nevoie permenent de un medic de familie. Cum satele sunt îmbătrânite, populația are nevoie de servicii medicale și să fie îndrumată la specialiști dacă este nevoie. Primarii încearcă să atragă doctorii prin diferite investiții și dotarea dispensarelor cu aparatură modernă, însă proiectele se derulează destul de greu. În tot acest timp, oamenii sunt tratați de medici din comunele învecinate sau se descurcă cum pot.

Pentru multe UAT-uri din județul Vaslui aducerea în comunitate a unui medic de familie a rămas o prioritate. În această situație se află și comuna Arsura, care este o comună de gradul III cu numai 1.500 de locuitori. Din această cauză, este foarte greu să fie adus în comună un medic de familie permanent.

„Avem un medic din comuna vecină, care vine la noi de două ori pe săptămână (marți și joi). Fiind o comună îmbătrânită avem nevoie de doctor permanent aici. Noi am depus un proiect de reabilitare, modernizare și dotare cu aparatură a dispensarului din comună, ca să putem determina un medic să vină să lucreze aici la noi”, a spus Andrei Năstase, primarul comunei Arsura.

Însă, perioada de pandemie a întârziat implementarea proiectului finanțat prin Compania Națională de Investiții, iar administrația locală speră ca lucrurile să se miște mult mai repede și investiția să fie finalizată.

„Nu am reușit până acum să derulăm proiectul. Lucrurile se mișcă destul de greu. Este una din prioritățile mele de când am preluat mandatul. A fost perioada de pandemie, dar acum sperăm ca lucrurile să se miște într-un ritm alert să putem finaliza toate investițiile, nu doar dispensarul. Ne dorim să îl implementăm și să aduce un medic permanent în comuna noastră”, a adăugat Andrei Năstase.

În județul Vaslui, numărul persoanelor înscrise la medicii de familie  asigurate și neasigurate este de 372.450 persoane. Ponderea cea mai mare la asigurații înscrisi pe listele medicilor de familie o reprezintă grupa de vârstă 4-59 ani – 62,54 % , urmată de grupa de vârstă 60 și peste – 33,22 %  și grupa de vârstă 0-3 ani – 4,24%.

„Primul contact al pacientului cu sistemul de sănătate este asigurat de medicul de familie, care are obligația de a-i acorda acestuia primele îngrijiri și de a-l îndruma la specialiștii de care are nevoie. Fiecare pacient trebuie tratat în mod egal, fără să fie discriminat, medicul de familie fiind cel care se ocupă de toate problemele de sănătate ale acestuia. Datorită comunicării directe, între pacient și medic se creează o relație de încredere, foarte importantă pentru menținerea și restabilirea sănătății. De altfel, medicul de familie este responsabil și de promovarea sănătății și a stării de bine a pacienților prin intervenții adecvate și eficiente”, a explicat Mihaela Chitariu, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Vaslui.

La nivelul județului Vaslui, zonele deficitare din punct de vedere al existenței medicilor de familie sunt în mediul rural Băcești, Bogdănița, Ciocani, Coroiești, Găgești, Grivița, Iana, Ibănești, Mălușteni, Pușcași, Tutova și Voinești, iar pentru mediul urban orașul Murgeni.

Localitățile în care populația este de peste 3.500 locuitori și asistența medicală a fost asigurată de un singur medic timp de 2 ani consecutiv și are pe lista de capitație un număr de minim de 1.800 persoane înscrise sunt Băcești, Grivița, Iana, Pușcași, Tutova și Voinești.

Mai mult, localitățile în care nu a funcționat niciun medic de familie timp de 2 ani consecutiv sunt Bogdănița, Ciocani, Coroiești, Giurcani, Ibănești, Mălușteni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button