Home » National » Klaus Iohannis s-a alăturat liderilor Ucrainei, Franței, Germaniei și Italiei în vizita de la Kiev

Klaus Iohannis s-a alăturat liderilor Ucrainei, Franței, Germaniei și Italiei în vizita de la Kiev

Președintele României a susținut ieri declarații de presă la Kiev, alături de Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi. Klaus Iohannis a condamnat “utilizarea exporturilor de cereale de către Rusia ca pe o armă, cu un asemenea impact global major”.

Președintele spune că este esențială acordarea statutului de candidat pentru aderarea Ucrainei, Moldovei şi Georgiei la UE, la Consiliul European de săptămâna viitoare, pentru “construirea unui scut puternic și durabil în jurul valorilor noastre comune”.

 

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis: 

  • Am fost mișcat profund de atrocitățile pe care le-am văzut în apropiere de Kiev astăzi. Sprijinim pe deplin toate anchetele ce vor duce la găsirea și trimiterea în fața justiției pe autorii acestor atrocități. Vom continua să sprijinim Ucraina să depășească efectele agresiunii Rusiei.
  • De asemenea, vom ajuta Ucraina pentru reconstrucție și pentru a-i oferi viitorul pe care-l merită. România i-a fost alături Ucrainei de la primele ore ale invaziei.
  •  România a primit peste 1,2 milioane de refugiați ucraineni. Am pus la dispoziție spații de cazare, am făcut tot ce am putut pentru integrarea lor pe piața forței de muncă. Peste 250 de mii de copii ucraineni au fost integrați în școlile românești, iar toată societatea românească se mobilizează în sprijinul refugiaților ucraineni.
  • Suntem la punctul la care vedem că Rusia adaugă încă un instrument de șantaj. Condamnăm demersurile Rusiei de a bloca exporturile de cereale din Ucraina. Pentru a contracara insecuritatea alimentară, România își oferă sprijinul pentru a crea rute alternative pentru exporturile de cereale ucrainene și să fie exportate prin Portul Constanța și porturile de pe Dunăre.
  • Un milion de tone de cereale ucrainene au trecut prin porturile noastre. Am discutat astăzi că trebuie să ne uităm spre viitor și să începem pregătirile pentru reconstrucția Ucrainei. UE trebuie să joace un rol important, suntem la un moment de cotitură în Uniune.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*