Home » National » Marius BODEA, Senator USR de Iaşi: „Cum am ajuns să fim cei mai pro-ruși din regiune?”

Marius BODEA, Senator USR de Iaşi: „Cum am ajuns să fim cei mai pro-ruși din regiune?”

Marius BODEA
Senator USR de Iaşi

„Un sondaj ECFR (European Council on Foreign Relations) îi arată pe români ca fiind una dintre cele mai… pro-ruse națiuni din regiune, iar la nivel european integrându-ne în rândul unor țări cu sentimente asemănătoare precum Italia sau Germania. Pe scurt, majoritatea românilor cred că Guvernul e prea concentrat pe ajutorarea Ucrainei și dorim o rezolva cât mai rapidă a conflictului.

Nu putem nega că propaganda rusească beneficiază de o șleahtă consistentă de idioți utili în România. Din prostie pură sau din interes, aceștia vântură tezele Kremlinului. Dar, în aceeași măsură, trebuie să căutăm răspunsuri ceva mai adânc, deoarece concluzia că românii ar fi de-a dreptul, majoritar, pro-ruși, este falsă. Am să mă explic.
Istoric, al Doilea Război Mondial a lăsat o traumă adâncă în rândul poporului român în legătură cu sălbăticia soldaților ruși, cărora le-am fost aliați în cea de-a doua parte a efortului de război al României împotriva naziștilor. Este o traumă care a fost transmisă peste generații și care explică, în parte, și atașamentul noilor generații la valorile europene. Mai mult, suntem una dintre cele mai pro-americane țări din întreaga Uniune Europeană, în contrast vizibil cu țări învecinate precum Bulgaria sau Ungaria.

În fapt, sondajul vorbește mai mult despre starea de spirit a românilor astăzi față de guvernanți decât despre sentimentele noastre față de Federația Rusă. Goana Președintelui Iohannis după fotografii cu marii lideri ai lumii, prezența sa în spațiul public exclusiv pe teme legate de războiul din Ucraina și abandonul total al temelor interne reprezintă un dezechilibru pe care românii îl simt și îl taxează.

Cea mai mare inflație din timpurile recente, scumpiri galopante ale energiei și ale tuturor prețurilor sunt traume reale, vizibile pe care le resimt cetățenii, și nici Guvernul și nici Președintele nu vin cu explicații și soluții convingătoare. Oamenii simt minciuna. Iohannis spune că Putin e de vină pentru toate neajunsurile din prezent, ceea ce este, în mod evident, fals. Inflația și prețurile crescute la energie au apărut cu mult înaintea invadării Ucrainei de către Rusia putinistă. Războiul doar a mai adăugat o bomboană pe o colivă deja destul de mare.

Românii se simt, așadar, astăzi, nu pro ruși, ci abandonați total în fața greutăților de un Președinte și de o guvernare care comunică mai mult pe teme convenabile de politică externă și nu mai spun nimic românului de rând despre cum ar putea să le facă o viață mai bună la ei în țară. Din păcate, deși necesare, eventualele succese de imagine în plan internațional nu țin de foame acasă.

Atunci când un loc este lăsat liber, cineva va veni și îl va ocupa. Este creuzetul perfect astăzi pentru apariția unor lideri extremiști și carismatici, este creuzetul nașterii unor mișcări care să se suie pe nemulțumirea justificată a oamenilor și care să conducă și la mai mult haos și sărăcie pe termen mediu și lung.

Ceea ce a început pandemia – deteriorarea economiei, adâncește războiul din Ucraina. Când în fruntea statului mai ai și lideri incompetenți și oportuniști, amestecul devine de-a dreptul exploziv.
Deocamdată, în concluzie, nu suntem pro ruși, ci suntem o țară neguvernată, cu oamenii lăsați neprotejați în bătaia focului scumpirilor. Culmea, principalii vinovați și lipsiți total de soluții sunt pesediștii, care dețin toate hățurile guvernamentale, dar care nu livrează nimic. Zero barat exact pentru oamenii pe care urlă că îi reprezintă: adică pe cei mai năpăstuiți. Ghinion!”

 

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*