Home » National » Un val de caniculă va ajunge în România zilele acestea

Un val de caniculă va ajunge în România zilele acestea

Un val de caniculă va lovi de săptămâna această România, Grecia și Bulgaria, avertizează meteorologii. Căldura excesivă a afectat în ultimele zile mai multe țări din vest, printre care Spania, Franța și Statele Unite. ONU a avertizat că seceta va fi următoarea mare problemă cu care se va confrunta toată omenirea.

„Este posibil ca începând de săptămâna viitoare să înregistrăm în România primele zile cu temperaturi care să atingă și să depășească 35 de grade, ceea ce înseamnă că vom avea caniculă. Temperaturile vor depăși 35 de grade începând din partea de vest a țării, deci în Câmpia Română, după care și în zonele sudice este posibil ca spre finalul săptămânii, până în 27 iunie, să consemnăm valori de până la 37-38 de grade Celsius. Dacă se va impune, pentru anumite zone, în funcție de atingerea recordurilor climatice, luăm în considerare emiterea – și nu trebuie să excludem niciodată această posibilitate – de coduri pentru caniculă”, a declarat sâmbătă la Digi24 Elena Mateescu, directorul ANM.

Cod roșu de caniculă în Franța

Francezii suferă și ei din cauza căldurii. Este cea mai timpurie caniculă din istorie în Hexagon, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius și zeci de departamente plasate sub cod portocaliu. În alte regiuni a fost instituit chiar codul roșu, ceea ce a însemnat și anularea mai multor evenimente sportive și culturale.

Temperaturi neobișnuite în Marea Britanie și Belgia

Dincolo de Canalul Mânecii, britanicii se confruntă și ei cu temperaturi neobișnuit de ridicate. Vineri a fost cea mai călduroasă zi a anului în regat, pentru a treia zi consecutiv. Au fost peste 32 de grade Celsius în unele zone.

Valul de căldură provoacă probleme și în Belgia, unde temperaturile de 35 de grade Celsius au dus la instituirea codului portocaliu în mai multe regiuni, iar la Berlin, în Germania, pompierii au fost scoși ca să răcorească străzile orașului cu jeturi de apă.

sursă: digi24.ro

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*