Home » Local » Peste 52.000 de dosare au fost verificate! Între pensionari nu vor mai fi diferențe mari în ceea ce privește valoarea pensiilor

Peste 52.000 de dosare au fost verificate! Între pensionari nu vor mai fi diferențe mari în ceea ce privește valoarea pensiilor

de Dănuț CIOBANU 

Peste 52.000 de dosare de pensii au fost analizate de specialiștii din cadrul Casei de Pensii Vaslui. În total, trebuie evaluate 80.000 de dosare. Operațiunea va fi finalizată până la sfârșitul acestui an, iar din 2023 se va trece efectiv la recalcularea pensiilor. Unul din avantajele introducerii acestor date într-un sistem informatic este că între pensionari nu vor mai fi diferențe mari în ceea ce privește valoarea pensiilor încasate. 

Casa Județeană de Pensii (CJP) Vaslui a continuat în forță acțiunea de evaluare a dosarelor de pensii. Dacă la începutul acestui an erau evaluate aproximativ 30.000 de dosare, în prezent au fost verificate la Vaslui și Bârlad nu mai puțin de 52.249 dosare. Pentru derularea operațiunii de evaluare a dosarelor, CJP Vaslui a angajat în luna septembrie a anului trecut 19 persoane, din care 12 persoane lucrează la sediul instituției din Vaslui, iar 7 persoane la Centrul Local Bârlad. Angajările s-au făcut pentru o perioadă determinată, până la data de 31 decembrie 2022. În total, trebuie evaluate peste 80.000 de dosare.

Aceasta activitate nu este o recalculare a pensiilor, ci o evaluare a dosarelor în vederea preluării unor date într-un program informatic. Ulterior, din luna ianuarie 2023, se va vedea care este formula de calcul pentru recalcularea pensiilor și se vor da banii la pensionari.

„Evaluarea constă în introducerea datelor din dosarele de pensii într-o aplicație electronică unică, care va cuprinde toate informațiile stocate în sistem. Sunt introduse în sistem și situațiile unor persoane care au documente referitoare la unele sporuri, dar care nu au fost valorificate”, a precizat Loredana Enache, purtător de cuvânt al CJP Vaslui.

Ulterior, în baza noii legi a pensiilor se va putea trece la operațiunea de recalculare. Practic, în acel moment se va pune problema creșterii cuantumului  pensiilor, însă evaluarea dosarelor va permite ca între pensionari să nu mai fie diferențe mari în ceea ce privește valoarea pensiilor încasate.

Începând de la 1 ianuarie 2022, un număr de 22.873 de pensionari din județul Vaslui au beneficiat de majorarea indemnizației sociale cu 25%. Practic, indemnizația socială a crescut de la valoarea de 800 lei la 1.000 de lei.

În paralel cu această majorare, valoarea punctului de pensie a crescut de la 1.442 lei la 1.586 lei. Potrivit legislației în vigoare, începând cu anul 2023 valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, comunicați de Institutul Național de Statistică.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: