Home » National » Alertă de holeră în Republica Moldova

Alertă de holeră în Republica Moldova

Este alertă de holeră în Republica Moldova. Bacteria periculoasă a fost descoperită de autorități pe o plajă de pe malul Nistrului. În ciuda rezultatelor analizelor probelor din apă scăldatul nu a fost interzis în zonă. Salvamarii care lucrează pe plajă în fiecare zi au spus că specialiştii Centrului de Sănătate Publică prelevează probe din această zonă cel puţin o dată pe săptămână, dar până în prezent autoritățile sanitare nu i-au avertizat despre prezența bacteriei holerei.

„Are legătură cu aceste modificări ale unui trai normal pe care îl are un popor. Această modificare este prezentă pe toată granița noastră de est, din Ucraina și spre Republica Moldova. Apar în felul acesta breșe în ceea ce privește igiena, inclusiv în ceea ce privește condițiile de potabilitate ale apei și tot ceea ce înseamnă condiții de igienă începând cu grija de a fi spălate fructele și legumele sau spălatul pe mâini cu apă și săpun, holera fiind o boală bacteriană care se transmite pe cale digestivă”, a spus medicul infecționist Carmen Dorobăț.

 

Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC), infecția cu bacteria holerei poate surveni fără manifestări, dar poate fi severă. Simptomele includ diareea, vărsăturile, crampele musculare și pierderea rapidă a fluidelor din corp care duce la deshidratarea severă. În lipsa tratamentului medical, decesul poate surveni în câteva ore.

Numeroase cazuri de holeră au fost semnalate în Mariupol, orașul ucrainean cucerit de trupele ruse după un asediu îndelungat. Condițiile de trai sunt medievale, iar orașul riscă să se confrunte cu o epidemie de holeră, au avertizat oficialii locali.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*