Home » National » DSP oferă un ghid de măsuri recomandate pentru protecție în perioadele de caniculă

DSP oferă un ghid de măsuri recomandate pentru protecție în perioadele de caniculă

Direcția de Sănătate Publica Iași recomandă populației să urmeze sfaturile medicilor și să evite expunerea prelungita la soare între orele 11:00 și 18:00, să consume multe lichide, fructe și legume proaspete și să evite consumul băuturilor alcoolice sau a celor puternic cofeinizate.

Recomandări generale pentru populație privind masurile de protecție în perioada de caniculă:

Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungita la soare în intervalul 11.00 – 18.00;
Daca aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mica decât temperatura ambientala;
Ventilatoarele nu trebuie folosite daca temperatura aerului depășește 32 de grade Celsius;
Daca nu aveți aer condiționat în locuință, la locul de munca, petreceți 2 – 3 ore zilnic în spatii care beneficiază de aer condiționat (spatii publice, magazine);
Purtați pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise;
Pe parcursul zilei faceți dușuri călduțe, fără a vă șterge de apa;
Beți zilnic între 1.5 și 2 litri de lichide, fără a așteptă să apară senzația de sete. În perioadele de canicula se recomanda consumul unui pahar de apa la fiecare 15 – 20 de minute;
Nu consumați alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de lupta a organismului împotriva căldurii;
Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeina (cafea, ceai, Cola) sau de zahar (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
Consumați fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o cantitate mare de apa;
O doza de iaurt produce aceeași hidratare că un pahar de apa;
Evitați activitățile în exterior care necesita un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.).
Aveți grija de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le regulat lichide, chiar daca nu vi le solicita;
Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârsta sau cu dizabilități, interesându-vă de starea lor de sănătate.

Cum putem limita creșterea temperaturii în locuințe:

Închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele și/sau draperiile;
Țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioara este superioara celei din locuință;
Deschideți ferestrele seara târziu, noaptea și dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioara este inferioara celei din locuință;
Închideți orice aparat electrocasnic de care nu aveți nevoie.
Recomandări pentru prevenirea apariției de îmbolnăviri în rândul copiilor

Pentru sugari și copii mici:

Realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesiva și curenți de aer;
Sistemul de alimentație avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în aceasta perioada;
Se vă realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama vă alăptă ori de câte ori sugarul solicita;
Copilul vă fi îmbrăcat lejer, cu hăinuțe din materiale din fibre naturale comode;
Nu vă fi scos din casa decât în afara perioadelor caniculare din zi și obligatoriu cu căciuliță pe cap;
Copiii vor primi apa plata sau apa cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructe proaspete și foarte bine spălate;
Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apa plata sau apa cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe, făcute în casa, fară adaos de conservanți. Se vă evita în același timp consumul de cafea sau alcool;
La cel mai mic semn de suferință al copilului sau mamei, aceștia se vor prezenta la medicul de familie care vă decide conduita terapeutica;
Atenție deosebita se vă acorda condițiilor de igiena atât pentru copil, cât și pentru mama. Copilul vă fi ținut cu hăinuțe sau scutece curate și uscate;
Copiilor preșcolari li se vor face dușuri cu apa la temperatura camerei.

Recomandări pentru persoanele vârstnice și cu afecțiuni cronice:

Crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
Hidratare corespunzătoare cu apa plata sau apa cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe, făcute în casa, fără adaos de conservanți;
Alimentația vă fi predominat din legume și fructe proaspete;
Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale pentru păstrarea alimentelor. Se vă evita consumul alimentelor ușor perisabile;
Este interzis consumul de alcool și cafea în timpul caniculei;
Se vă evita circulația în perioadele de vârf ale caniculei sau, daca este absolut necesar, se vă folosi îmbrăcăminte ușoară, din fibre naturale, precum și pălării de protecție pe cap;
Persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util că în aceste perioade persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente;
Menținerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a cate 3 – 4 dușuri pe zi.

Recomandări pentru persoanele care prin natura activităților lor depun un efort fizic deosebit

Vor încerca dozarea efortului în funcție de perioadele zilei încercând să evite excesul de efort în vârfurile de canicula. Daca valorile de căldură sunt foarte mari, se vă proceda la stoparea activității;
Se vă asigura hidratarea corespunzătoare cu apa minerala, apa plata sau apa cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe, făcute în casa, fără adaos de conservanți;
Este contraindicat consumul de cafea și alcool în aceasta perioada;
Utilizarea unui echipament corespunzător, din fibre naturale și echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive.

Recomandări pentru angajatori:

Pentru ameliorarea condițiilor de munca:
Reducerea intensității și ritmului activităților fizice;
Asigurarea ventilației la locurile de munca;
Alternarea efortului dinamic cu cel static;
Alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite și curenți de aer.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: