Home » National » Educația sexuală va fi introdusă în școli. Materia va purta numele de “Educație pentru Sănătate”

Educația sexuală va fi introdusă în școli. Materia va purta numele de “Educație pentru Sănătate”

Camera Deputaților a adoptat proiectul în calitate de for decizional. Pentru ca elevii de clasa a VIII-a să facă Educație pentru sănătate la școală, va fi nevoie de acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali.

Inițial, această lege a fost adoptată de către legislativ în iunie 2020, însă președintele Iohannis a retrimis-o spre reexaminare în luna noiembrie 2020. Șeful statului argumenta atunci că ”forma actuală a generat numeroase critici din partea experților în educație și a ONG-urilor”. În forma de atunci, cursurile erau cunoscute ca ”Educație Sanitară”, iar studierea materiei nu era limitată doar la nivel de clasa a VIII-a.

Astfel, Curtea Constituțională a decis că predarea educației sexuale în școli se va face doar cu acordul scris al părinților, în urma sesizării depuse de Klaus Iohannis. Ulterior, președintele a retrimis legea în Parlament, spre reexaminare. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins cererea de reexaminare şi, în şedinţa din 22 iunie 2021, a adoptat-o fără nicio modificare cerută de președinte.

A urmat apoi o serie de dezbateri în Parlament și în comisiile de specialitate ale legislativului, care au concluzionat  că “problema mamelor minore nu ține de absența educației sexuale ci de absența educației în general, iar pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității la minore sunt necesare politici economice și sociale naționale de educaţie. De asemenea, ținând cont de faptul că România are un număr mare de avorturi și sarcini la minore, se recunoaște nevoia de educație sanitară, în vederea prevenirii sarcinilor la minore și a contractării bolilor cu transmitere sexuală.”.

 

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: