Home » National » Mecanismul de compensare a prețului carburanților: prețul va scădea cu 50 de bani pe litru timp de trei luni

Mecanismul de compensare a prețului carburanților: prețul va scădea cu 50 de bani pe litru timp de trei luni

Premierul Nicolae Ciucă a susținut o declarație de presă în care a detaliat mecanismul de compensare a prețului la carburanți. Astfel, compensarea va fi introdusă pentru o perioadă de trei luni și prevede că tariful la pompă va scădea cu 50 de bani pe litru. Valoarea pachetului de sprijin este de două miliarde de lei.

Principalele declarații:

  • Pentru ca cetățenii români și firmele să plătească mai puțin, am identificat o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă.
  • Este o măsură care a fost de asemenea adoptată și de alte țări. Implică atât responsabilitatea guvernului cât și responsabilitatea companiilor din industria petrolieră.
  • Jumătate din această reducere va fi decontată de stat. Mecanismul prin care să asigurăm stabilitatea prețurilor de combustibil va fi aplicat pe o perioadă de 3 luni. Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal.
  • Valoarea pachetului de compensare va fi de 2 miliarde de lei, jumătate vor fi asigurați de la bugetul de stat. Această măsură este parte a pachetului de protejare a cetățenilor și a firmelor și urmărește diminuarea efectelor creșterii inflației.
  • Desigur, la finalul acestei perioade vom analiza dacă va fi necesar un set nou de măsuri. Doresc să fac mențiunea că avem la îndemână un instrument civil, ordonanța de combatere a speculei.
  • Guvernul va păstra cifra de 7% din PIB pentru investiții. Vom intensifica eforturile pentru a absorbi banii asigurați prin fondurile europene atât prin cadrul multianual financiar, cât și prin PNRR.
  • Tot astăzi, în cadrul ședinței, am luat decizia de a recunoaște performanța lui David Popovici și am decis ca fiind vorba despre o performanță excepțională să avem o recunoaștere pe măsură. Am hotărât să îi fie alocat din fondul de rezervă a guvernului o sumă de un milion de lei.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: