Home » Local » Mobilizare generală! În județul Vaslui a rămas de recenzat un procent de 36,3% din populaţia totală estimată

Mobilizare generală! În județul Vaslui a rămas de recenzat un procent de 36,3% din populaţia totală estimată

Reprezentanţii Comisiei judeţene de recensământ au participat, astăzi, 23.06.2022, la o întâlnire cu primarii unităţilor administrativ-teritoriale din zona rurală a judeţului Vaslui, în cadrul căreia s-au purtat discuţii pe marginea eficientizării colectării informaţiilor privind Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, runda 2021.

Dl. director al Direcţiei Judeţene de Statistică Vaslui, Teodor Iancu, a subliniat sprijinul constant pe care primarii, ca şi preşedinţi ai comisiilor locale de recensământ, trebuie să-l acorde recenzorilor de teren: „Recensământul este o cercetare statistică de mare anvergură, care are ca obiectiv prioritar producerea de statistici oficiale naţionale şi europene, sub forma unor indicatori statistici, în condiţii de calitate, privind numărul şi distribuţia teritorială a populaţiei rezidente, a structurii demografice şi socioeconomice, date referitoare la gospodăriile populaţiei, precum şi la fondul locativ, condiţiile de locuit ale populaţiei şi clădirile în care se situează locuinţele. Eu vă rog să ne acordaţi tot sprijinul necesar ducerii la final, în bune condiţii, a acestei cercetări statistice, deoarece în unele comune se înregistrează un ritm mai lent de recenzare a populaţiei. Convocaţi o şedinţă cu recenzorii în cadrul comisiilor locale de recensământ în care să rezolvaţi toate problemele cu care aceştia se confruntă, astfel ca să putem acoperi eficient această perioadă de timp, până pe data de 17 iulie, ultima zi a culegerii datelor din teren de la acest recensământ. Vă informez că această perioadă nu va putea fi prelungită, de aceea trebuie să ajungem cât mai repede la ultima casă şi ultima persoană din fiecare unitate administrativ-teritoriaIă. Noi, cei de la Direcţia Judeţeană de Statistică Vaslui, vă vom fi alături constant, oferindu-vă tot suportul tehnico-metodologic şi consilierea necesară în rezolvarea oricăror probleme întâmpinate. De asemenea, fac un apel şi la cetăţenii judeţului nostru să primească vizita recenzorilor de teren, ştiind că oferirea de informaţii pentru recensământ este o datorie cetăţenească.”

Dl. preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, vicepreşedinte al Comisiei judeţene de recensământ, Dumitru Buzatu, a evidenţiat importanţa colectării complete a datelor statistice de la populaţie în accesarea pe viitor a fondurilor eropene, a alocărilor bugetare către unităţile administrativ-teritoariale, dar şi de contribuţie la formarea unei imagini pozitive a judeţului Vaslui: ‘Trebuie să facem cu toţii un efort să ne încadrăm în termenii stabiliţi de către stat pentru colectarea datelor la recensământ. Suntem cu toţii interesaţi să determinăm numărul populaţiei rezidente, deoarece avem clasificări de făcut şi ne putem trezi la un moment dat în dificultate, deoarece nu avem o bază pe care să ne fundamentăm deciziile. Populaţia din aceste timpuri este una diversă, compozită, ea nu mai răspunde la fel imperativelor statale ca în timpurile mai vechi. De aceea este deosebit de important să avem o oglindă clară pentru acest judeţ, deoarece există, în primul rând, implicaţii financiare asupra bugetelor, alocărilor, resurselor diverselor proiecte. Luaţi coordonatorii procesului de recenzare şi haideţi să facem un pic de campaniei acestui obiectiv statal deosebit de important. A realiza un recensământ complet va contribui şi la formarea unei imagini mai bune a judeţului nostru. Trebuie să luptăm cu o Imagine negativă creată în timp şi numai realitatea şi faptele noastre pot schimba acest lucru”.

Dl. prefect al judeţului Vaslui şi preşedinte al Comisiei judeţene de recensământ, Daniel- Garincha Onofrei, a reliefat importanţa implicării primarilor în procesul colectării datelor din teren: „Vă mulţumesc pentru implicarea dumneavoastră în prima perioadă de colectare a datelor, cea a autorecenzării, unde am ocupat un loc naţional bun. în această a doua perioadă, ne situăm pe un loc bun spre foarte bun, de aceea depinde foarte mult de implicarea tuturor pentru realizarea obiectivului”.

In acest moment, Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, runda 2021, se află în plină perioadă a doua de culegere a datelor de la populaţie prin intermediul recenzorilor de teren, aceasta adresându-se persoanelor şi locuinţelor care nu s-au recenzat în prima perioada, cea autorecenzării (14 martie – 27 mai). Cu 371 de recenzori de teren şi 52.381 de persoane recenzate începând cu data de 2 iunie, judeţul Vaslui se situează în acest moment pe locul 11 naţional în ce priveşte procentul de recenzare. Până la finalul acestei perioade (17 iulie) a mai rămas de recenzat un procent de 36,3% din populaţia totală estimată a judeţului Vaslui.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*