Home » National » ONU avertizează că omenirea riscă o criză alimentară

ONU avertizează că omenirea riscă o criză alimentară

Secretarul general al ONU afirmă că peste 460 de mii de oameni din Somalia, Yemen și Sudanul de Sud se confruntă deja cu foamete, iar criza alimentară actuală generată de blocajul exporturilor de cereale riscă să afecteze milioane de oameni pe parcursul următorilor doi ani.

Înaintea reuniunii miniștrilor G7, care va avea loc la Berlin, Antonio Guterres a avertizat: ”Ne confruntăm cu o criză globală fără precedent. Războiul din Ucraina a agravat problemele care există de ani de zile: schimbările climatice, pandemia, redresarea economică complet inegală. Există un risc real ca în tot mai multe state să fie declarată foamete în acest an, însă 2023 ar putea fi mult mai rău.”

Oficialul ONU a subliniat că singurul mod în care criza alimentară ar putea fi depășită este prin reluarea exporturilor de cereale din Ucraina și Rusia. Cele două țări, asigurau înainte de începerea conflictului o treime din necesarul global de grâu. Astfel, deblocarea porturilor Ucrainei devine esențială, spune Guterres. În acest sens, Turcia și ONU încearcă de o săptămână să ajungă la un compromis cu Rusia.

Sursa: Reuters

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: