Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

  • Summitul va aduce un nou concept strategic. Vom decide astăzi și mâine cum va aborda NATO problemele de securitate, cum vom aborda războiul din Ucraina, Flancul Estic. România are așteptări concrete. Ne așteptăm la întărirea semnificativă a Flancului Estic.
  • Ne așteptăm la creșterea numărului militarilor staționați la noi în România. Ne așteptăm ca zona Mării Negre să fie declarată zonă de interes strategic.
  • Ne așteptăm ca cea mai importantă zonă de pericol să fie declarată Rusia. Rusia să fie declarată amenințarea semnificativă pentru NATO.
  • Grupurile de luptă propuse pentru Flancul Estic ar trebui să fie mai mari, să devină brigăzi. Noi avem un număr important de militari aliați deja în România și ne așteptăm să crească pentru a ajunge la capacitatea operațională pentru grupul de luptă condus de Franța.
  • Dacă se hotărăște că ele vor fi completate la nivel de brigadă, cu siguranță vom avea mult mai mulți militari. Aceste mișcări durează luni, chiar ani de zile. Pentru noi este important să avem decizia, să ne pregătim temeinic și să avem trupe care colaborează foarte bine împreună.
  • Jens Stoltenberg a spus că vor fi create planuri de apărare îmbunătățite cu forțe prealocate. Se va număra și România printre acei aliați care vor beneficia de acestea? Cu siguranță, și nu vom avea doar forțe prealocate. Vom avea și echipamente prepoziționate. Cele care au o mobilitate redusă vor fi poziționate destul de aproape astfel încât să poată exista simultan o mișcare de trupe și de echipamente.
  • Mobilitatea militară este o temă foarte importantă. Ține și de infrastructura critică – autostrăzi, căi ferate care vor trebui să primească o atenție specială pentru consolidarea Flancului Estic.
  • Rusia a pornit războiul în Ucraina din Marea Negră, Marea Neagră este evident o zonă de război. Noi am insistat foarte mult să fie declarată zonă de interes strategic pentru NATO. Au fost foarte multe exerciții în această zonă și dotări, acestea vor continua. România își dorește să fie declarată zonă de interes strategic pentru NATO și asta, așa cum arată lucrurile, vom obține.