Home » National » Guvernul a adoptat ordonanța de urgență privind amânarea ratelor la bănci pentru nouă luni.

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență privind amânarea ratelor la bănci pentru nouă luni.

Adoptarea măsurii a fost anunțată de premierul Ciucă înaintea ședinței de Guvern și confirmată după terminarea ședinței de către ministrul Finanțelor Adrian Câciu.Astfel, persoanele fizice și juridice au termen 30 de zile de la data publicării OUG în Monitorul Oficial pentru a solicita amânarea ratelor pentru nouă luni.

Ministrul Finanțelor a explicat că această măsură este ”un instrument și nu singura soluție, la nivelul celor care au o dificultate. Clienții au la dispoziție și alte instrumente: trecerea de la Robor la IRCC, trecerea la o dobândă fixă, rescadențări sau refinanțări. Orice amânare de rate duce la obligativitatea ca ele să fie plătite în viitor, cu dobânda aferentă”.

Pot solicita amânarea persoanele care au contractat un credit înainte de 30 aprilie 2022 și care nu au înregistrat restanțe în ultimele 6 luni înainte de data solicitării. În ordonanța de urgență se specifică: ”Creditorul analizează solicitarea și o aprobă în termen de 30 de zile de la data primirii solicitării care îndeplinește cerința de la alin.(1), dacă sunt îndeplinite condițiile din prezenta ordonanță de urgență”.

Conform Economediapersoanele fizice care solicită amânarea ratelor sunt obligate să prezinte o declarație pe propria răspundere cu privire la creșterea cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale, în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.

Debitorii, atât persoane fizice, cât și persoane juridice, pot solicita amânarea la plată doar pentru creditele pentru care nu au înregistrat restanțe în ultimele 6 luni înainte de data solicitării suspendării obligației de plată și nu înregistrează restanțe nici la data solicitării de suspendare a obligațiilor de plată și pentru care nu beneficiază, la data solicitării, de o soluție/ un plan de restructurare a datoriilor agreat de comun acord cu creditorul în ultimele 3 luni (care corespund perioadei de declanșare a crizei actuale, pentru a nu evita dublarea măsurilor de sprijin).

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: