Home » Agricultura » Interes maxim! Peste 300 de terenuri agricole au fost tranzacționate în județul Vaslui doar în luna mai

Interes maxim! Peste 300 de terenuri agricole au fost tranzacționate în județul Vaslui doar în luna mai

În cursul lunii mai 2022, în județul Vaslui au fost tranzacționate 306 terenuri agricole extravilane. În prezent, prețul mediu de tranzacționare este de 13.000 lei/hectar. Prețurile aferente acestor terenuri oscilează în funcție de poziția terenului (la limita cu terenuri intravilane, în apropierea orașelor), categoria de folosință a acestuia, calitatea terenului. La nivel național, județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a cincea lună a anului 2022 sunt Dolj – 687, Arad – 627 și Buzău – 600.

Interesul fondurilor din străinătate pentru terenurile agricole extravilane continuă să fie foarte mare. Dan Hurduc, vicepreședintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că la nivelul legislativului sunt în lucru o serie de modificări care vizează legea arendei, iar fondurile din străinătate au o serie de interese.

„În prezent, câteva milioane de hectare de teren din România sunt cumpărate de fonduri din străinătate. Sunt oarecare presiuni ale acestor fonduri, în care durata arendei să fie doar un an. În felul acesta, consolidările din agricultură tind să stagneze”, a explicat Dan Hurduc.

Chiar dacă în ultimii ani numărul ofertelor de vânzare a fost destul de mare, este de așteptat ca în noul context economic să se producă schimbări și la nivelul pieței funciare.

În primul rând, oamenii vor fi mult mai precauți în ceea ce privește vânzările și vor cere un preț mai mare pentru un hectar de teren.

În al doilea rând, în condițiile în care la nivel european și modial se vorbește despre o posibilă criză alimentară din cauza prelungirii războiului din Ucraina, este de așteptat ca numărul tranzacțiilor să se diminueze.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*