de Dănuț CIOBANU
Atragerea de investiții străine este un capitol ratat pentru județul Vaslui. În ultimii 31 de ani, în județul nostru au intrat ca investiții străine doar 44,2 milioane de euro. Suntem ultimii în țară la numărul de societăți străine înmatriculate și penultimii la capitalul investit. În următorii ani, penuria de investiții străine va plasa Vasluiul pe ultimul loc la valoarea PIB-ului.
În luna aprilie 2022, s-au înregistrat în județul nostru trei societăți cu participare străină, valoarea capitalului social fiind de 445 euro. În cursul anului trecut, în județul Vaslui au fost înmatriculate 21 de societăți comerciale cu participare străină la capitalul social subscris.
Potrivit datelor Oficiului Național al Regsitrului Comerțului, în perioada 1991 – 31 decembrie 2021, în județul Vaslui s-au înregistrat 507 societăți străine, ceea ce înseamnă la nivel național un procent de numai 0,20% din totalul societăților străine. În ultimii 31 de ani, valoarea totală a investițiilor străine din județul nostru este de 44.224.000 euro, adică un procent de 0,09% din totalul sumei investite la nivel național. Prin urmare, Vasluiul este pe ultimul loc în țară în funcție de numărul societăților și pe locul 41 în funcție de capitalul social în echivalent valută.
Aceste date sunt rezultatul izolării județului Vaslui în ceea ce privește infrastructura rutieră. Din nefericire, Vasluiul nu face parte din niciun mare program de investiții, în timp ce alte orașe din Moldova nu lipsesc din strategiile de dezvoltare a autostrăzilor.
Omul de afaceri, Adrian Porumboiu, a spus că nu înțelege cum după atâția ani de zile, cei care conduc țara nu au prins județul Vaslui pe niciun traseu de autostradă.
„Ba o dăm cu Chișinăul că suntem frați, ba la Pașcani. Cu ce este deasupra Pașcaniul sau, mă rog, alte orașe pe unde trec autostrăzi și Vasluiul să nu fie prins! Măcar pe acel desen, că multe autostrăzi s-au făcut pe planșe, dar măcar pe o planșă dacă trecea prin Vaslui! Să încadrăm și noi mediul de afaceri vasluian în climatul intern și internațional. Care internațional?! Un investitor când vine se gândește cât face de la Iași până în Vaslui”, a spus Adrian Porumboiu.
În consecință, județul Vaslui va avea în următorii ani o creștere economică anemică. Prognozele oficiale arată că o dezvoltare susținută poate fi asigurată de sectorul agricol, creșterea păsărilor, industria alimentară și cea a rulmenților.
În următorii patru ani, valoarea PIB-ului va crește cu numai 2,7 miliarde de lei, ceea ce va plasa Vasluiul în anul 2025 pe ultimul loc în Regiunea Nord-Est. Din grupul județelor sărace din România mai fac parte Tulcea, Călărași, Mehedinți, Ialomița și Sălaj.