LocalSocial

Dezastru în satele Vasluiului! Culturile agricole sunt compromise în totalitate. Fermierii nu cred în despăgubirile statului

de Dămuț CIOBANU 

Seceta prelungită din ultimele luni ruinează comunitățile rurale. Cum din luna aprilie a acestui an nu a mai plouat, sunt compromise aproape în totalitate atât culturile de toamnă cât și cele de primăvară. Bătrânii satelor spun că nu s-au mai întâlnit cu un astfel de fenomen de foarte mulți ani.

Vasile Țabără, primarul comunei Hoceni, a spus că în comunitățile rurale seceta severă din ultimele luni a provocat un adevărat dezastru.

„Dacă în ceilalți ani seceta era pe o perioadă mai scurtă de timp, anul acesta este secetă de o perioadă foarte lungă și nu se văd condiții de ploaie. Prin urmare, toate culturile agricole sunt afectate într-o proporție de 100%. Acest aspect ne dă de gândit, ne pune la grea încercare. Nu știu cum vom ieși din această situație! La noi nu a plouat din luna aprilie”, a spus Vasile Țabără.

Fermierii au început să depună cereri pentru culturile de toamnă afectate de secetă, pentru a primi dezpăgubiri de la stat. Însă, cum în anii trecuți dezpăgubirile au fost acordate cu multă greutate, producătorii agricoli nu se pot baza pe un astfel de ajutor financiar. În cazul culturilor de primăvară afectate de secetă, acestea pot fi recoltate și se poate lăsa o zonă martor pentru a putea fi depuse cereri și pentru culturile de primăvară.

În județul Vaslui, 46 de UAT-uri au transmis rapoartele operative cu evaluarea pagubelor la culturile agricole asociate fenomenului de secetă pedologică. Potrivit acestor rapoarte care se întocmesc în baza înștiințărilor formulate de fermierii către primării, suprafața afectată este de 40.389 hecare: 31.119 hectare –  grâu, 2.477 hectare – orz, 4.257 hectare – rapiță, 857 hectare – floarea soarelui, 719 hectare – porumb etc.

Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui, a spus că în 25 de UAT-uri au fost prezente comisiile de evaluare, iar acțiunea continuă și în această perioadă. Comisiile de evaluare sunt formate din câte trei reprezentanți din partea DAJ, APIA și UAT și stabilesc gradul de afectare și nivelul estimativ al pierderilor provocate de secetă. Până în data de 15 august comisile vor constata situația culturilor agricole de toamnă, după care în baza proceselor verbale DAJ Vaslui întocmește un raport sinteză pe care îl transmite Ministerului Agriculturii.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button