de Dănuț CIOBANU
Pe drumul strategic din județul Vaslui nu se mai lucrează pe niciunul din cele trei tronsoane. Firmele care lucrau la execuția proiectului au solicitat rezilierea contractelor. Principala cauză pentru care prestatorii au renunțat la lucrări este scumpirea accelerată a materialelor de construcții, în contextul în care actualizarea prețurilor nu acoperă respectivele majorări.
Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a spus că firmele au solicitat rezilierea contractelor, deoarece actualizarea prețurilor nu acoperă scumpirile și constructorii ar fi trebuit să lucreze în pierdere. De altfel, legislația în vigoare prevedea varianta rezilierii contractelor, iar firmele au ales această alternativă.
„Acum suntem în perioada când contabilizăm restul de executat. În două săptămâni vom avea aceste date în baza cărora vom realiza o nouă licitație și atunci se va executa ce a rămas”, a spus Dumitru Buzatu.
Pentru ca licitația să aibă succes, beneficiarul proiectului va trebui să suplimenteze de la bugetul local valoarea contractului, iar în acest sens vor trebui identificate sursele de finanțare.
Proiectul drumului strategic este finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 6 – „Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională” și are o valoare totală de 222.001.842 lei, inclusiv TVA. Din valoarea totală, 213.074.058 lei este asistență financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene (UE) și a Guvernului României, iar suma de 8.927.783 lei este cofinanțarea asigurată de județul Vaslui.
CJ Vaslui este beneficiarul proiectului „Reabilitare și modernizare Drum strategic județean Bârlad – Laza – Codăești (DJ 245, DJ 245 M, DJ 247, DJ 246)”, care este implementat în parteneriat cu comunele Zorleni, Băcani, Alexandru-Vlahuță, Poienești, Laza, Bălteni, Ștefan cel Mare, Zăpodeni, Dănești, Codăești, Miclești, traversate de drumul strategic.
Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru Lotul 1 a fost câștigat la licitația publică de SC SORAGMIN SRL, cu o valoare totală de 50.431.456 lei (fără TVA).
Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru Lotul 2 a fost câștigat de SC SORAGMIN SRL, cu o valoare totală de 20.289.528,96 lei (fără TVA).
Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru Lotul 3 a fost câștigat de Asocierea SC TEHNIC ASIST SRL – SC TASS INFRA LOGISTIC SRL – SC PROIECT-CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL – SC DRUM POD INVEST SRL, cu o valoare totală de 65.252.188,16 lei (fără TVA).