AgriculturaLocal

Satele Vasluiului, ruinate de secetă! Doar la culturile de toamnă pierderile sunt de 60,9 milioane de lei

de Dănuț CIOBANU 

Seceta severă din ultimele luni a calamitat o suprafață totală de 40.637,93 hectare cu culturi de toamnă. Valoarea estimativă a pierderilor se ridică la suma de 60.956.895 lei. Ministerul Agriiculturii centralizează datele din teren, în timp ce fermierii așteaptă acordarea în cel mai scurt timp al despăgubirilor pentru continuarea ciclului agricol.

După centralizarea proceselor verbale privind suprafețele agricole afectate de secetă, rezultatele finale sunt extrem de costisitoare pentru agricultura județului Vaslui. La data de 22 august 2022, suprafața totală a culturilor agricole de toamnă calamitată de secetă era de 40.637,93 hectare. Este vorba despre culturile de grâu, orz, orzoaică, rapiță și culturile de orzoaică de primăvară și mazăre care au fost recoltate în același timp cu culturile de toamnă.

În urma evaluărilor realizate de specialiștii din cadrul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui, valoarea estimativă a pierderilor se ridică la suma de 60.956.895 lei. DAJ Vaslui va întocmi un raport sinteză privind gradul de afectare al culturilor, pe care îl va transmite Ministerului Agriculturii până la sfârșitul lunii august

Prezent în județul Vaslui, Petre Daea, ministrul Agriculturii, a spus că peste tot în țară sunt culturi afectate de secetă, în mod diferit.

„Cele mai afectate zone din România sunt județele Vrancea, Galați și Buzău. Pierderi sunt și la Bihor. Situația este diferită de la solă la solă, de la un județ la altul”, a explicat ministrul

Petre Daea a adăugat că la Ministerul Agriculturii sunt centralizate efectele negative ale secetei pedologice și s-a ajuns la o suprafață afectată la nivel național de 400.000 de hectare.

„Vom centraliza datele, le procesăm și, evident, vom vedea care este efectul final și apoi să judecăm cum putem să ajutăm fermierii să-și continue activitatea în domeniul agriculturii”, a mai spus Petre Daea.

La începutul acestei luni, Vasile Țabără, primarul comunei Hoceni, spunea că în comunitățile rurale seceta severă din ultimele luni a provocat un adevărat dezastru.

„Dacă în ceilalți ani seceta era pe o perioadă mai scurtă de timp, anul acesta este secetă de o perioadă foarte lungă și nu se văd condiții de ploaie. Prin urmare, toate culturile agricole sunt afectate într-o proporție de 100%. Acest aspect ne dă de gândit, ne pune la grea încercare. Nu știu cum vom ieși din această situație! La noi nu a plouat din luna aprilie”, a spus Vasile Țabără.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button