altex
LocalSocial

Adio rezervoare! Proiectul regional de apă și canal va ajunge în 159 de localități din județul Vaslui

de Dănuț CIOBANU 

Un număr de 159 de localități din 47 de UAT-uri din județul Vaslui vor beneficia de sisteme de alimentare cu apă și canal, după implementarea proiectului regional. Practic, 228.983 de locuitori din comunitățile rurale vor avea la robinet apă potabilă de calitate. În ultimii ani, din cauza secetei excesive și prelungite, tot mai multe localități din județul Vaslui au avut probleme cu asigurarea apei potabile pentru populație.

„Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Vaslui, în perioada 2014 – 2020” se va realiza în două etape. Etapa I este finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 și Programul Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD) 2021-2027, în timp ce etapa a II-a va fi finanțată prin PODD 2021-2027.

Prin realizarea investiției va crește nivelul de deservire a populației, de sisteme publice de alimentare cu apă pentru 159 de localități din 47 de UAT-uri. Mai exact, de la 56% din populația din aria de proiect, respectiv 133.454 locuitori, la 99,8% după implementarea proiectului POIM-PODD, reprezentând o populație de 228.983 locuitori.

De asemenea, va crește nivelul de conectare și tratare a încărcării organice biodegradabile în 15 aglomerări cu peste 2.000 de locuitori și se vor asigura facilități de epurare în 8 stații de epurare din care 2 stații noi, 3 stații care se extind și 3 stații care vor avea lucrări minore de reabilitare. Dintre acestea, 5 stații de epurare deservesc aglomerări între 2000 și 10.000 locuitori, iar 3 stații de epurare deservesc aglomerări de peste 10.000 ocuitori.

test

Valoarea totală a investiției aferente județului Vaslui este în sumă de 57.568.710 euro – pentru etapa I și în sumă de 20.142.629 euro – pentru etapa a II – a, valori exprimate în prețuri curente fără TVA.

În ultimii ani, din cauza secetei excesive și prelungite, tot mai multe localități din județul Vaslui au avut probleme cu asigurarea apei potabile pentru populație. Este și cazul satelor Bălești și Fâstâci din comuna Cozmești, care în anul 2020 au rămas fără apă în fântâni.

Hristache Sima, primarul comunei Cozmești, a precizat că în marele program de apă și canal este prinsă și comuna Cozmești, iar o dată cu investițiile prevăzute în proiectul european nu vor mai fi probleme în ceea ce privește alimentarea cu apă a populației.

”Când este secetă cărăm apă în aceste sate pentru animale și consumul populației. Cele două sate sunt situate pe zone mai înalte, iar pe timpul secetei rămân fără apă. Avem rezervoare pentru apă pentru animale și rezervoare în care transportăm apa pentru consum”, a spus Hristache Sima.

Probleme în ceea ce privește aprovizionarea cu apă a populației sunt și în comuna Fălciu. În cadrul programului european de apă și canal, în comuna Fălciu se vor investi 4,5 milioane de euro în extinderea canalizării la peste 7.000 de gospodării, vor fi forate patru puțuri noi, se vor extinde rețelele de alimentare cu apă în satele Copăceana și Odaia etc.

„Întâmpinăm greutăți în ceea ce privește alimentarea cu apă a populației. Sunt sate unde nu avem aducțiune de apă, la Copăceana și Odaia Bogdana, unde fântânile au secat sau și-au redus considerabil debitul de apă pe timpul secetei. Căutăm soluții pentru cele două sate, iar atunci când secă fântânile ducem apă cu rezervoarele”, a spus Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu.

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button