Local

Sesiunea Internațională de Comunicări Științifice „Acta Moldaviae Meridionalis”

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui organizează pe 29 septembrie 2022, în Sala „ARTA” a instituției de cultură, începând cu ora 11:00, deschiderea celei de-a XLV-a ediții a Sesiunii Internaționale de Comunicări Științifice „Acta Moldaviae Meridionalis”.
La eveniment şi-au anunţat participarea peste 100 de specialiști din România și din străinătate: istorici, cercetători, cadre didactice, manageri și alți profesionişti, cum ar fi pedagogii muzeali, invitați să își prezinte lucrările în cadrul unei secții noi, organizată în premieră în 2022, cea de Pedagogie muzeală.
Deschiderea oficială a lucrărilor va fi făcută de către prof. dr. Ramona Maria Mocanu, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui. Vor urma scurte alocuţiuni din partea oficialităților locale.
De asemenea, în cadrul festivității de deschidere vor fi susținute două comunicări în plen de către prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” Iaşi, respectiv col. (rz.) Mihai Hodorogea din București.
Programul sesiunii cuprinde, și în acest an, lansări și prezentări de cărți. Astfel, vor fi puse în circulație Anuarul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, „Acta Moldaviae Meridionalis”, nr. XLII (2021) și revista instituției, „File culturale vasluiene”, nr. 3 și 4. Volumele care vor fi prezentate de invitați sunt: „Mareșalul Prezan – Artizan și apărător al Marii Uniri”, semnat de Grigore Stamate și Mihai Hodorogea, și „Pecetea României Mari: Încoronarea de la Alba Iulia. Centenar 1922-2022”, autori Constantin Pațilea și Viorel Nicolau.

Expoziții interesante

Cu ocazia acestui eveniment, vor fi vernisate două expoziții. Prima, care se numește „Regina Maria la Bran – gusturi și atmosferă regală”, realizată în colaborare cu Muzeul Național Bran, nu a fost aleasă întâmplător. Anul acesta se sărbătorește Centenarul Încoronării de la Alba Iulia a regelui Ferdinand I al României și a reginei Maria a României. O parte dintre obiectele care au aparținut celei mai iubite suverane a țării noastre și care au decorat în perioada interbelică interioarele Castelului Bran va putea fi admirată în sala Arta de către toți cei care vor trece pragul muzeului. În completarea acestei expoziții, în colaborare cu Muzeul Național al Unirii – Alba Iulia, va fi expus Ordinul Ferdinand I, alcătuit din Colanul și Marea Cruce aparținând Reginei Maria.
A doua expoziție tematică se numește „De-a lungul timpului – chipuri și războaie” și va fi realizată în sala „Multimedia”. Aceasta cuprinde lucrări de artă plastică din patrimoniul Muzeului Județean Vaslui. Lucrările redau portretele personalităților vremii, dar și numeroase compoziții ce reflectă efortul armatei române în conflagrațiile europene.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button