Home » National » Liviu Brătescu, Senator PNL Iași: „România de mâine nu va mai exista cu adevărat fără tinerii săi de azi!”

Liviu Brătescu, Senator PNL Iași: „România de mâine nu va mai exista cu adevărat fără tinerii săi de azi!”

Liviu Brătescu, Senator PNL Iași:

Peste 60% dintre tinerii României cred că ne îndreptăm într-o direcție greșită, iar 2 din 3 tineri până în 29 de ani nu au deloc încredere în Parlament sau în Guvern. Sunt datele Barometrului Tinerilor din România pentru 2022. Date pe care eu unul nu îmi pot permite nici să le ignor și nici să le trec sub tăcere.

Mai adaug un element: în ultimii 10 ani, numărul tinerilor cu vârste între 15 și 29 de ani care au ales să părăsească țara noastră s-a dublat! Numărul lor a ajuns la 1,2 milioane. Cetățeni pe care ne bazam pentru a duce mai departe societatea noastră au fost pierduți poate pentru totdeauna. Tinerii au ajuns să reprezinte din totalul populației țării noastre doar 16%. Atât. 84 de români din 100 au mai mult de 29 de ani.

Alte statistici ne relevă că în România și la nivelul întregii Uniuni Europene, tinerii de astăzi sunt categoria cea mai vulnerabilă de pe piața forței de muncă. Nu reușesc să își asigure un venit stabil mulțumitor. Tinerii părăsesc tot mai târziu locuința părinților pentru a locui singuri sau pentru a-și întemeia o familie pe fondul incertitudinilor de tot felul. Și, da, cei mai mulți dintre aceștia nici nu votează, lucru care a făcut, din cinism, și guvernele să se preocupe foarte puțin de bunăstarea lor.

Paradoxul face ca România să își piardă tinerii într-una din cele mai bune perioade de relativă prosperitate din ultimele decenii. A reușit să își facă cetățenii europeni, dar din interior continuă să îi gonească spre o viață mai bună în afara sa.

România reușește să se dezvolte, să cultive spiritul antreprenorial și să nască o societate mai aproape de ceea ce generația mea visa în Decembrie 1989. Dar nu reușește să o facă suficient de repede, încât să nu își piardă cea mai vitală parte a sa, generația care să construiască România de mâine.

Personal, nu cred nici că e prea târziu pentru a schimba lucrurile și nici nu cred că e prea târziu să facem o Românie care să redevină atractivă pentru tinerii plecați și care să îi facă să rămână pe cei care încă sunt aici. Dar pentru aceasta avem nevoie să ștergem cu buretele ziua de azi. Să admitem că am eșuat și să ne întrebăm dacă noi, cei care facem parte din această clasă politică de azi, le mai spunem ceva tinerilor.

Noile Legi ale educației, oricât de contestate ar fi azi, ne vor da o șansă nouă tocmai pentru că vin să contrazică actuala paradigmă. Nu mai putem pregăti tinerii de azi pentru lumea de ieri, cu metodele lumii de alaltăieri. Oricât de nostalgici am fi noi după stilou și călimara de cerneală, priviți-i pe tineri și veți vedea că sunt preocupați de Metaverse, de criptomonede, NFT-uri, de web 3. Din astfel de elemente va fi compusă viața lor.

Sub raport economic, în ciuda unor pași timizi, dar importanți, statul român nu face suficient pentru tineri. Avem modele de bună practică în alte state europene pe care le putem prelua, iar România a dovedit în istoria sa că se poate adapta ca societate la schimbare și la nou.

Tinerii trebuie încurajați să își urmeze cursurile superioare în România. Antreprenorii trebuie încurajați să angajeze tineri pe care să își asume să îi și formeze, chiar califice la locul de muncă, prin programe de finanțare solide, iar statul român să își asume costurile. Nu vom reuși să adaptăm în timp util programele din învățământul preuniversitar și universitar pentru ca aceștia să devină indispensabili pieței muncii imediat după absolvire. Iar tinerii trebuie ajutați să își deschidă propriile afaceri într-un mediu economic stabil și cu o fiscalitate prietenoasă.

România de mâine nu va exista fără a deveni incluzivă cu tinerii săi în primul rând. Și dacă o facem, o facem și pentru noi în primul rând, cei a căror pensie se presupune că va fi plătită de acești tineri peste 15-20 de ani. Or, la cum ne arată statisticile, nu va mai exista aproape nimeni care să ne plătească nouă pensiile, dacă nu vom inversa trendul și nu vom reuși să ne păstrăm în țară tinerii.

 

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*