LocalSocial

Porcii mistreți fac prăpăd în culturile agricole de la nivelul județului Vaslui

În această perioadă sunt atacate cu precădere culturile de floarea-soarelui, porumb, dar și plantație de viță de vie. Sandu Vasilache, fermier din județul Vaslui, a spus că a avut o tarla de floarea-soarelui pe un șes, iar jumătate a fost distrusă de mistreți.

„Cultura a fost în zona de șes și cum era verde am lăsat-o să ajungă la maturitate, să fie uscată. Când am treierat-o jumătate din ea era culcată la pământ de mistreți. Ne-a bătut Dumnezeu că nu ne-a dat ploaie anul acesta, iar acum dacă o mai lăsam cultura o săptămână sau două nu mai aveam ce recolta din cauza porcilor. Nu știu cui să ne plăngem! Sincer, e de strigat la cer!”, a spus Sandu Vasilache.

Toți fermierii au această problemă și nu știu la ce autoritate să rezolve această situație.

„Personal am discutat la Direcția pentru Agricultură și ni s-a spus că în lege se prevede ca să ne împrejmuim tarlalele. Da noi avem posibilități să împrejmuim mii de metri?! Am mai făcut cu garduri electrice, dar nici acestea nu mai dau randament. Este fondul de vânătoare, nu le dă mâncare. Au intrat și în plantațiile de vie și au mâncat struguri, au rupt, au făcut un dezastru”, a mai spus fermierul.

În această perioadă s-a deschis vânătoarea la specia căprior mare, căprior femelă, la specia mistreț și specia cerb comun de selecție. Vasile Negru, directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Vaslui, a spus că la nivelul fondurilor de vânătoare din județ nu au fost depistate cazuri de pestă porcină africană.

„S-au recoltat mistreți de pe aceste fonduri de vânătoare, s-au prelevat probe care au fost trimise la laboratorul Direcției Județene Sanitar Veterinare. În urma analizelor de laborator nu s-a găsit niciun caz de pestă la porcii mistreți”, a spus Vasile Negru.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button