Home » Business » Un milion de euro! Acesta este costul unui kilometru din noul drum strategic al Vasluiului

Un milion de euro! Acesta este costul unui kilometru din noul drum strategic al Vasluiului

de Dănuț CIOBANU 

Scumpirea materialelor de construcții influențează dramatic costurile lucrărilor la proiectele de dezvoltare în infrastructura rutieră. În prezent, Consiliul Județean Vaslui are în pregătire proiectul „Axa rutieră strategică Sud – Vest a județului Vaslui”. Dacă ne raportăm la cei 73 de kilometri de drumuri județene care vor fi modernizați, reiese un cost de 970.000 de euro/kilometru. 

Finanțarea investiției se va face din bugetul local al județului Vaslui și prin Programul Operațional Regional (POR) 2021-2027. Investiția are o valoare totală de 350.806.893,23 lei, inclusiv TVA. În moneda europeană, al doilea drum strategic va avea o finanțare de 70 de milioane de euro.

Dacă ne raportăm la cei 73 de kilometri de drumuri județene care vor fi modernizați, reiese un cost de 970.000 de euro/kilometru. În acest tarif intră și elementele pentru siguranța traficului, poduri, podețe etc. Practic, în acest deviz de lucrări sunt prinse prețurile la zi ale materialelor de construcții.

„În urmă cu 12 ani, avem proiecte de asfaltare de la Ministerul Dezvoltării cu niște costuri standard. Era vorba despre patru miliarde de lei vechi/kilometru. Au crescut prețurile la materialele de construcții, totuși mi se pare mult costul pentru acest drum”, a spus Vasile Voicu, consilier județean.

Reamintim că județului Vaslui i s-a alocat pentru realizarea documentațiilor tehnico-economice la investiția „Axa rutieră strategică Sud-Vest a județului Vaslui” suma de 4.864.818,33 lei, din care cheltuială eligibilă nerambursabilă 4.767.521,96 lei.

În urma finalizării licitațiilor publice, au fost semnate contractele de servicii de proiectare pentru Lotul 1 (DJ 243A) și pentru Lotul 2 (DJ 243). De asemenea, au fost încheiate și contractele pentru serviciile de verificare tehnică a documentaților tehnico-economice elaborate pentru realizarea auditului de siguranță rutieră.

Documentația tehnico-economică pentru cele două loturi (DJ 243A și DJ 243) a fost finalizată, verificată prin verificatori de proiecte atestați și a primit avizul Consiliului Tehnico – Economic din cadrul CJ Vaslui cum ar fi:

„Degradări din cauza oboselii cu nivel mediu și ridicat de severitate, faianțări, fisuri și crăpături longitudinale și transversale, plombări, făgașe, denivelări și rupturi de margine, gropi care afectează stratul de suprafață, cât și cedări de acostamente. Deasemenea, s-a constatat că sistemele de scurgere a apelor din zona drumului sunt deteriorate, subdimensionate, colmatate, lipsesc timpanele și parapeții pentru siguranța”, se arată în referatul la hotărârea aprobată de CJ Vaslui.

Toate defectele semnalate mențin cele două drumuri județene la un nivel de viabilitate redus, cu consecințe asupra siguranței rutiere și a confortului călătoriei.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: