Home » Local » Pensia medie din județul Vaslui este mai mică cu 400 de lei decât media națională. Bătrânii cer disperați pensii de minim 2.500 de lei

Pensia medie din județul Vaslui este mai mică cu 400 de lei decât media națională. Bătrânii cer disperați pensii de minim 2.500 de lei

de Dănuț CIOBANU 

Pensia medie lunară din județul Vaslui este mai mică cu 400 de lei față de media națională. Pe de o parte sunt județele sărace cu pensii foarte mici (Vaslui, Giurgiu, Botoșani), iar pe de altă parte județele cu pensii mult mai mari cum ar fi Brașov, Hunedoara etc. Pensionarii au pichetat Prefectura Vaslui și au cerut pensii de 2.500 de lei pentru a putea avea un trai decent în această iarnă.

Conform datelor statistice, pensia medie lunară a pensionarilor de asigurări sociale de stat din județul Vaslui a fost în trimestrul II 2022 de 1448 lei, în creştere  cu 10,2% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent (1.314 lei).

Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Vaslui, numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat în trimestrul II 2022 a fost de 80.371 persoane, față de trimestrul II 2021 când erau înregistrate 81.260 persoane.

Spre comparație, la nivel național, pensia medie lunara a fost de 1.851 lei in trimestrul doi a acestui an, în creștere cu 0,3% față de trimestrul precedent. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică numarul pensionarilor din România a scazut cu 21.000 de persoane.

Practic, pensia medie lunară din județul Vaslui este mai mică cu 403 lei decât cea înregistrată la nivel național. Pe de o parte avem județele sărace cu pensii mici cum ar fi Giurgiu, Botoșani sau Vrancea, iar pe de altă parte zonele cu pensii mult mai mari cum ar fi județul Hunedoara cu pensia medie de 2.249 lei, municipiul București cu pensia medie de 2.085 lei etc.

Luna trecută, un grup de pensionari a pichetat Prefectura Vaslui. Bătrânii sunt nemulțumiți că nu a fost adusă la zi indexarea pensiilor, dar nici măririle promise de guvernanți. Mai mult, pensionarii cer ca majorarea fixată pentru 1 ianuarie 2023 să fie acordată în luna octombrie, pentru ca persoanele în vârstă să facă față cheltuielilor din sezonul rece.

Valul de scumpiri la utilități, precum și scumpirile la produsele alimentare vor face viața mult mai grea pensionarilor vasluieni. Majoritatea dintre ei au pensii de 1.000 – 1.200 de lei, bani care nu ajung pentru susținerea cheltuielilor zilnice.

„Să crească nivelul de trai al pensionarilor că este un dezastru. Nu se va putea trece ușor de această iarnă. Toate s-au scumpit și nu ai cum să faci față. Pentru a trăi bine, pensia ar trebui să fie de 2.500 de lei. Eu sunt ales de un an în această funcție, iar în ultimele trei zile am depus eforturi pentru a-i mobiliza pe pensionari”, a spus Gheorghe Iacob, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui.

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: