Home » National » Percheziții DIICOT la persoane suspectate de constituirea unui grup infracțional organizat, specializat în camătă și trafic de droguri

Percheziții DIICOT la persoane suspectate de constituirea unui grup infracțional organizat, specializat în camătă și trafic de droguri

Procurorii DIICOT au reținut 15 persoane pentru constituirea unui grup infracțional organizat, camătă, complicitate la înșelăciune, spălare de bani, șantaj, privare de libertate, trafic de droguri de mare risc, și efectuarea de operațiuni, fără drept, cu produse care ar putea avea efecte psihoactive.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate în cursul zilei de ieri, au fost identificate și ridicate sumele de 50.680 de euro și 33.000 de lei, cantitatea de 2,2 kilograme de aur, 2 pistoale, dintre care unul cu piper și unul de tip Airsoft, mai multe cuțite, săbii și spray-uri iritant-lacrimogene, 55 de telefoane mobile, documente privind evidența operațiunilor de cămătărie și acte de proprietate ale unor imobile.

Până la acest moment a fost instituită măsura sechestrului asigurător asupra unui imobil tip vilă, în valoare de aproximativ 200.000 de euro.
În cauză s-a reținut că, în perioada 2016 – 2022, două grupuri infracționale organizate în scopul comiterii infracţiunii de camătă, au urmărit obţinerea unor beneficii materiale substanţiale prin desfăşurarea de activităţi ilicite, asigurându-și principala sursă de venit din acordarea de împrumuturi cu dobânzi ridicate, ce ajungeau până la 400%.
Liderii grupurilor realizau finanțarea activităților, prin acordarea unor sume de bani membrilor. De asemenea, asigurau protecția, inclusiv prin recurgerea la mijloace violente în caz de nevoie, pentru ca activitatea grupului să se poată desfășura în vederea atingerii scopului.

Membrii celor două grupuri infracționale organizate acordau împrumuturile doar acelor persoane despre care aveau informații că sunt solvabile și dețin bunuri mobile și/sau imobile de valoare. Aceștia, într-o primă etapă, identificau persoanele care aveau nevoie de bani (de exemplu, dependenți de jocuri de noroc) și care erau considerate solvabile (prin prisma activităților infracționale desfășurate, a existenței unor moșteniri) și, ulterior, le împrumutau, în mod repetat, cu o dobândă cuprinsă între 20 – 400%. În această modalitate, membrii grupului se asigurau că sumele datorate nu puteau fi returnate de către cei împrumutați și, astfel, aceștia erau obligați să încheie contracte prin care cedau bunurile pe care le aveau în proprietate sau să continue activitățile infracționale pe care le desfășurau.

După acordarea împrumuturilor, erau exercitate presiuni asupra persoanelor vătămate în scopul recuperării atât a sumelor de bani împrumutate cât și a dobânzilor solicitate, ajungându-se până la amenințări cu acte de violență sau lipsiri de libertate.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*