Home » National » Siegfried Mureșan: Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova cere începerea negocierilor de aderare cât mai repede după îndeplinirea recomandărilor transmise de Comisia Europeană

Siegfried Mureșan: Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova cere începerea negocierilor de aderare cât mai repede după îndeplinirea recomandărilor transmise de Comisia Europeană

Membrii Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova au adoptat aseară la Chișinău o declarație în care cer instituțiilor Uniunii Europene să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova cât mai repede după îndeplinirea celor nouă recomandări transmise de Comisia Europeană în avizul privind acordarea statului de țară candidată.

Declarația a fost adoptată în cadrul celei de-a 12-a reuniunii a Comitetului Parlamentar de Asociere care a avut loc ieri la Chișinău și care a fost co-prezidată de eurodeputatul Siegfried Mureșan, în calitate președinte al Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova.

„Autoritățile din Republica Moldova au reușit, într-un timp foarte scurt, să adopte un Plan de acțiuni pentru implementarea celor nouă recomandări prevăzute în avizul Comisiei Europene din luna iunie privind acordarea statutului de stat candidat.

În pofida situației dificile din Republica Moldova, cauzată de criza energetică și de războiul din Ucraina, autoritățile de la Chișinău reușesc să implementeze într-un ritm foarte bun recomandările Comisiei. Acest lucru demonstrează un angajament clar pentru parcursul european al țării.

Tocmai de aceea, noi, Uniunea Europeană, trebuie să oferim autorităților și cetățenilor Republicii Moldova o perspectivă clară privind următorii pași în procesul de aderare.

În declarația adoptată, cerem instituțiilor europene să înceapă negocierile în vederea aderării cât mai repede după îndeplinirea de către Republica Moldova a celor nouă recomandări emise de Comisia Europeană. În acest sens, cerem Comisiei să comunice cât de curând posibil eventualele condiții suplimentare necesare pentru deschiderea negocierilor”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

„În al doilea rând, cerem instituțiilor europene să asigure sprijin financiar suplimentar, inclusiv fonduri europene nerambursabile, pentru a susține procesul de aderare al Republicii Moldova, dar și pentru gestionarea crizei energetice. Federația Rusă șantajează încontinuu Republica Moldova cu scumpiri și reduceri ale livrărilor de gaz. Noi trebuie să fim, ca și până acum, alături de autoritățile și cetățenii Republicii Moldova în eforturilor lor de a reduce dependența energetică de Rusia.

Mai cerem totodată, încheierea unui acord între Uniunea Europeană și Republica Moldova privind eliminarea tarifelor de roaming. Poziția mea aici este clară: tot ceea ce îi oferim Ucrainei trebuie să-i oferim și Republicii Moldova. Iar dacă UE decide să elimine tarifele de roaming pentru Ucraina, același lucru trebuie să-l facă și în cazul Republicii Moldova.

Nu în ultimul rând, solicităm liberalizarea totală a comerțului și transportului din Moldova în Uniunea Europeană și accelerarea integrării Republicii Moldova în piața unică europeană”, a adăugat eurodeputatul român.

„Declarația pe care am adoptat-o astăzi transmite un mesaj clar de susținere a integrării europene a Republicii Moldova, a procesului său de reformare și sprijin în contextul crizei energetice provocate de Rusia.

Republica Moldova, stat candidat UE, este membră a familiei noastre europene. Își demonstrează zilnic determinarea de a-și continua parcursul european, în ciuda presiunilor cauzate de războiul Rusiei în Ucraina. Noi, Parlamentul European, vom continua să sprijinim aceste eforturi fiindcă ele aduc beneficii atât cetățenilor din Republica Moldova, cât și cetățenilor tuturor statelor membre ale Uniunii Europene”, a mai spus Siegfried Mureșan.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: