Home » Local » Comunitățile Vasluiului rămân fără asistați social. Lista cu beneficiari scade de la o lună la alta

Comunitățile Vasluiului rămân fără asistați social. Lista cu beneficiari scade de la o lună la alta

În cursul lunii septembrie 2022, în județul Vaslui erau întregistrați 6.960 beneficiari de venit minim garantat. Suma totală plătită pentru drepturi curente s-a ridicat la 1,9 milioane de lei, în timp ce suma medie achitată asistaților social a fost de 274 lei.

Spre comparație, în luna ianuarie 2022 județul Vaslui avea în plată 7.260 beneficiari de ajutor social, ceea ce înseamnă o scădere a numărului de beneficiari cu 300 de familii și persoane singure.

Petrică Simiuc, primarul comunei Todirești, spunea că a dialogat constant cu beneficiarii Legii 416/2001 și a reușit să le ofere informații în vederea găsirii unui loc de muncă, precum și pentru urmarea unor cursuri de calificare profesională.

„Oamenii au înțeles că trebuie să muncim, să aibă o asigurare de sănătate, să avem stabilitate în familie, un venit mult mai bun față de acești bani de la ajutorul social de 200-300 lei/lună. Nu putem funcționa normal cu acești bani din asistența socială”, a spus Petrică Simiuc.

Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat prevede acordarea ajutorului social familiilor şi persoanelor singure cu venituri mici sau fără venituri, în situaţiile şi pe perioadele în care aceştia nu pot să îşi asigure, prin propriile eforturi, condiţiile minime de trai.

Pentru sumele acordate ca venit minim garantat, una dintre persoanele majore, apte de muncă, din familia beneficiară are obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*