Home » National » Marius BODEA, Senator USR de Iași: „Nu poți să te dai pro-UE și să bați palma cu pro-rușii!”

Marius BODEA, Senator USR de Iași: „Nu poți să te dai pro-UE și să bați palma cu pro-rușii!”

Marius BODEA, Senator USR de Iași:

„Un personaj controversat din Iași întreține un parteneriat cu un politician despre care Statele Unite susține că este finanțat de către Moscova pentru a destabiliza Republica Moldova.

Politicianul acuzat de către SUA este Ion Ceban, primarul Chișinăului. Iar personajul controversat care l-a primit cu multe onoruri, la Iași este, desigur, Mihai Chirica.
Trezoreria SUA susține, într-un document oficial publicat la finalul lunii octombrie, că partidul lansat de Ion Ceban, Mișcarea Alternativa Națională (MAN), ar fi finanțat de Kremlin pentru a crea diversiuni în Republica Moldova, care să ducă la căderea actualului guvern pro-european.

„Deși eforturile de a influența alegerile din 2020 și 2021 din Moldova au eșuat, Kremlinul continuă să organizeze acțiuni pentru a readuce la putere un guvern pro-rus. Recunoscând pierderea sprijinului popular pentru vechea elită politică pro-rusă a Moldovei, echipa lui Gudilin (Yuriy Igorevici Gudilin, personaj aflat pe lista de sancțiuni a SUA – n.m.) a oferit sprijin unui grup politic de opoziție, Mișcarea Alternativă Națională (MAN)”, arată documentul.

Trezoreria SUA dă și un exemplu a ceea ce plănuia Rusia să facă, prin intermediul acestui Gudilin, în Republica Moldova: actori pro-ruși urmau să organizeze o serie de spargeri de vehicule, pe care media pro-ruse le-ar fi pus în mod fals pe seama refugiaților ucraineni. „Gudilin, Grak și Gonin (alte persoane supuse sancțiunilor SUA – n.m.) au fost consilieri ai fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon, în timpul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova din 2020. Pe parcursul campaniei, consultanții ruși s-au întâlnit și cu un număr mare de membri ai PSRM, partid care la acea vreme era condus de Dodon (și din care făcea parte, încă, Ion Ceban – n.r.)

În aceste întâlniri, Gudilin și Grak au făcut presiuni asupra unor membri înalți ai PSRM să accepte asistența și îndrumările lor, promițând că vor avea o poziție favorabilă față de Administrația Prezidențială a Rusiei în ceea ce privește cererile de asistență ale Guvernului Republicii Moldova”, mai dezvăluie Trezoreria SUA.

Cu acest personaj a pornit, în februarie anul acesta o colaborare primarul Iașului. Mihai Chirica nu se poate scuza că nu avea de unde să știe ce au dezvăluit americanii acum.

Cariera pro-rusă și antiromânească a lui Ion Ceban este cunoscută de multă vreme, de când era lider în partidul pro-rus condus de Vladimir Voronin și Igor Dodon. Și a militat activ pentru menținerea Republicii Moldova cât mai departe de România și de UE. S-a delimitat de liderul socialisto-putinist Dodon abia în 2021, dar neconvingător, după cum dezvăluie acum SUA.

Mai mult, nu am văzut ca Mihai Chirica să se lepede de Ceban nici măcar după ce s-a aflat despre finanțările de la Kremlin. Alți primari din România au făcut-o deja, în declarații oficiale.

În ciuda unui apel public pe care l-am făcut pe 4 noiembrie către Mihai Chirica, încă aștept să se dezică public de acest colaborator dubios al său. Desigur, Chirica e obișnuit să aibă în preajmă astfel de indivizi, deci s-ar putea să nu înțeleagă nici acum care e problema. Dar este un minim gest de onoare.”

 

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: