Home » Local » Fără implicarea cetățenilor, colectarea selectivă a deșeurilor nu are nicio șansă!

Fără implicarea cetățenilor, colectarea selectivă a deșeurilor nu are nicio șansă!

Județul Vaslui are un grad de reciclare al deșeurilor de numai 11,76 %. Acest procent este similar trendului național, dar e departe de ţinta de reciclare „foarte ambiţioasă” pentru România de 55% până în anul 2025.

Mihaela Budianu, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui, a spus că rolul autorităților publice în gestionarea deșeurilor este determinant, având în vedere că ținta de reciclare depinde de doi factori: de calitatea serviciului de colectare a deşeurilor şi de cetăţeni.

De altfel, în ultimii ani, primarii din județul Vaslui se implică activ în gestionarea deșeurilor la nivelul comunităților pe care le administrează. Este și cazul primarului comunei Dragomirești, Dănuț Iacob, care îndeamnă locuitorii satelor să păstreze curățenia și să colecteze selectiv deșeurile pe care le produc în urma consumului gospodăresc. Pentru această acțiune, autoritățile locale au pus la dispoziția cetățenilor containere speciale.

„Nu mai aruncați deșeuri la întâmplare, ci colectați-le selectiv încă de la domiciliu. Evitați să aruncați în containere cadavre de animale. Vă rog să fiți receptivi și cu responsabilitate, să începem curățenia și colectarea selectivă a deșeurilor!”, este mesajul primarului Dănuț Iacob.

În județul Vaslui cantitatea de deșeuri depozitată a crescut an de an. Astfel, de la 46.000 tone colectate în 2019 , cantitatea a crescut la 64.500 tone în 2021. Dacă ne raportăm la populația existentă în datele statistice de circa 500.000 locuitori rezulta 129 kg/cap locuitor.

O persoană din Uniunea Europeană în 2020 a generat, în medie, o cantitate de 505 kilograme de deşeuri municipale, cea mai scăzută cantitate fiind înregistrată de România, cu 287 kg/cap de locuitor, conform datelor publicate de Eurostat.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: