Home » National » Liviu BRĂTESCU Senator PNL Iași: „România va avea în următorii ani o singură viteză: cea a dezvoltării!”

Liviu BRĂTESCU Senator PNL Iași: „România va avea în următorii ani o singură viteză: cea a dezvoltării!”

Liviu Brătescu, Senator PNL Iași:

„Dacă ar fi să ne luăm după slaba performanță a României în a implementa proiecte publice de la intrarea noastră în Uniunea Europeană, PNRR pare o utopie. Ne-am asumat, de exemplu, să construim cap-coadă o autostradă, A7, de la Buzău până la Pașcani, până în 2026. Cu toate acestea, se va face, alături de multe alte obiective de infrastructură, printre care spitale sau școli. Motivul este acela că, în ciuda tuturor defectelor lumii noastre politice sau a administrației centrale, lucrurile s-au schimbat mult în ultimii ani. De la abordarea simplului funcționar care trebuie să asigure un circuit al hârtiilor și până la seriozitatea contractorilor privați care licitează.

Avem încă atât de multe restanțe și atât de multe neîmpliniri ca țară, încât nu mai vedem evoluția noastră în mod corect și nici nu mai cuantificăm ce drum lung am parcurs.

Un proiect de 328 de milioane de euro este implementat de către Consiliul Județean Iași la Aeroportul Internațional Iași, cu finanțare din bani europeni, într-un an de zile! Peste un an, Iașul va avea al doilea aeroport ca mărime după Otopeni, care presupune construcția unui nou terminal, a unor noi căi de acces și a unei noi parcări, fapt care va permite procesarea unui număr de 3,3 milioane de pasageri anual. Nu vorbim despre un plan pus la dospit în ultimul deceniu și care acum prinde viață, ci de unul care s-a născut după alegerile din 2020, care au adus majoritatea în Consiliul Județean echipei PNL Iași, iar mandatul de Președinte a fost câștigat de Costel Alexe. Alături de o echipă managerială nouă la Aeroport, condusă de Romeo Vatră, dovedim că putem, vrem și reușim! Nu este, evident, singurul proiect de anvergură al CJ Iași, dar este spectaculos prin mărimea investiției și durata extrem de scurtă de implementare.

Mă aștept ca România să aibă în următorii ani o singură viteză: cea a dezvoltării accelerate. Cu banii europeni, cu cei prevăzuți în PNRR și cu cei de la bugetul național transformăm țara într-un imens șantier al marilor proiecte. Atât la nivel național, cât și în fiecare comunitate din județele noastre.

„Dezvoltăm România” a părut în 2020 un slogan hazardat, dar PNL a crezut în el bazându-se pe ceea ce vrea și știe să facă la guvernare. Astăzi deja livrăm rezultatele, iar până în 2024 promisiunile se vor transforma în realizări concrete. Când am mai avut în țara noastră asemenea fonduri destinate proiectelor? Când am mai avut termene strânse pentru realizarea de autostrăzi care să fie date în folosință nu la Sfântul Așteaptă, ci în următorii foarte puțini ani?

Am mai spus-o și o să o repet până se va înțelege limpede: guvernăm azi alături de PSD nu din dragoste, ci pentru că e singura soluție de a asigura o guvernare stabilă, care să treacă România prin crize și care să asigure țelul nostru de a dezvolta țara prin investiții ample.

Prețul politic plătit a meritat și merită, atâta vreme cât agenda liberală de guvernare este îndeplinită punct cu punct, câtă vreme nu pierdem banii din PNRR, nu încetinim ritmul investițiilor, nu umblăm la cota unică și nu permitem impunerea unor biruri aberante pe mediul privat. Pentru România, cei 80 de miliarde de euro, bani europeni, la care se adaugă banii din bugetul național, reprezintă o șansă la dezvoltare, raportat la timpul scurt de implementare, care se ivește poate o dată sau de două ori la o generație. Cu PNL la guvernare, avem certitudinea că nu o vom risipi!”

 

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*