Home » Local » Poliția Locală Vaslui, la raport! Peste 5.000 de patrulări pedestre și auto și amenzi totale de 347.925 lei

Poliția Locală Vaslui, la raport! Peste 5.000 de patrulări pedestre și auto și amenzi totale de 347.925 lei

În primele nouă luni ale anului 2022, polițiștii locali au acţionat pentru prevenirea faptelor antisociale pe raza municipiului Vaslui, participând totodată la organizarea și desfășurarea a 41 acţiuni şi misiuni specifice de ordine publică, cu ocazia manifestărilor sportive (meciuri handbal), a manifestărilor cultural-artistice și mitingurilor.

Conform planificării efectivelor, la nivelul Poliţiei Locale Vaslui s-au efectuat 2058 patrulări auto şi 3094 patrulări pedestre. Cu ocazia activităților desfășurate au fost legitimate un număr de 3386 de personae, fiind constatate 3079 de contravenții pentru care s-au aplicat 2370 avertismente și 709 amenzi contravenționale, în valoare totală de 347.925 lei și 4660 puncte de penalizare.

În perioada de referință, au fost înregistrate un nr. de 135 petiții scrise și 953 sesizări telefonice primite prin dispeceratul instituției.

Efectivele poliţiei locale au avut în vedere următoarele activități prioritare:

 1. În domeniul ordinii și liniștii publice:
 2. Menținerea ordinii și liniștii publice în următoarele zone repartizate Poliției Locale Vaslui prin Planul de Ordine și Siguranță Publică: Piața Civică + Parcul IPJ, Teatrul de Vară + Parcul Tineretului, Parcul Copou + Cimitirul Eternitatea, Zona Industrială, str. Octav Băncilă, suburbiile Rediu, Brodoc și Moara Grecilor
 3. Menținerea ordinii publice și a protecției persoanelor refugiate din Ucraina, care au fost cazate la Liceul Ștefan Procopiu .
 4. Monitorizarea punctelor de colectare a gunoiului și a zonei Rediu-Zona Industrială, în vederea depistării persoanelor care scotocesc și își însușesc materiale reciclabile din containerele special amenajate, precum și a celor care depozitează ilegal deșeuri.
 5. De asemenea, au fost asigurate măsuri de ordine și liniște publică, precum și fluidizarea traficului rutier și pietonal în proximitatea unităților de învățământ, respectiv: Școala Generală nr. 1 ”Alexandru Ioan Cuza”, Școala Generală nr. 2 ”Dimitrie Cantemir” + Liceul cu Program Sportiv, Școala Generală nr. 4 ”Elena Cuza”, Școala Generală nr. 5 „Ștefan cel Mare”, Școala Generală nr. 6 „Mihai Eminescu” + Liceului „Anghel Rugină” ,Școala Generală nr. 8 „Alexandra Nechita” Vaslui, Școala Generală nr. 3 ”Constantin Parfene” + Liceul „Mihail Kogălniceanu”.
 6. În domeniul circulației pe drumurile publice
 7. Fluidizarea traficului auto și pietonal în vederea prevenirii accidentelor rutiere și a ambuteiajelor, respectiv:
 • pe str. Traian, pe sectorul de drum cuprins între Penny Market și RDS;
 • interecția cu sens giratoriu din Crucea Gării
 • Ștefan cel Mare pe sectorul de drum cuprins între Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și Crucea Gării;
 • Walter Mărăcineanu, Victoriei și M-șal C-tin Prezan
 • intersecția str. Călugăreni cu str. Castanilor (zona Bambus).
 1. Identificarea și monitorizarea autovehiculelor abandonate/fără stăpân, și a celor expuse la vânzare, ocazie cu care au fost identificate 230 astfel de autovehicule, care au fost luate în evidență și vor fi monitorizate. Totodată, un număr de 5 autoturisme abandonate sau fără stăpân au fost ridicate de pe domeniul public și depozitate în locul special amenajat.
 2. Disciplinarea pietonilor, bicicliștilor, conducătorilor de mopede și a vehiculelor cu tracțiune animală care încalcă normele legale de deplasare pe drumurile publice.
 3. Verificarea integrității mijloacelor de semnalizare rutieră și a stării de viabilitate a părții carosabile, fără a se constata nereguli deosebite în această privință.
 4. Asigurarea fluenței traficului rutier în zonele afectate de lucrări în carosabil, ca urmare a proiectelor de aducțiune a apei și canalizare la nivelul municipiului.

În cadrul activităților desfășurate pe linie de circulație rutieră, au fost constatate un număr de 2376 de abateri la regimul circulației pe drumurile publice și s-au aplicat 2376 de sancțiuni contravenționale din care 1980 de avertismente și 396 amenzi.

 1. În domeniul protecției mediului
 2. Monitorizarea zonelor predispuse la depozitarea ilegală de deșeuri, pentru identificarea și sancționarea persoanelor care depozitează ilegal deșeurilor de orice tip și a celor care procedează la arderea vegetației sau a diferitelor deșeuri în locuri neautorizate, a celor care spală autoturismele în locuri interzise, fiind aplicate 68 sancțiuni contravenționale.
 3. Asigurarea protecției reprezentanților Gărzii de Mediu la un număr de 10 acțiuni.
 4. În domeniul activităţii comerciale s-au asigurat măsuri de ordine și liniște publică în piețele agroalimentare, ocazie cu care 17 producători agricoli și comercianți au fost sancționați contravențional pentru încălcarea prevederilor HCL nr. 59/2013, iar 2 persoane au fost sancționate contravențional pentru fumatul în loc interzis.
 5. În domeniul disciplinei în construcții și a afișajului stradal au fost monitorizate zonele predispuse la nerespectareaprevederilor HCL nr. 96/2021 și au fost desfășurate un număr de 21 de acțiuni împreună cu reprezentanți din cadrul Primăriei Municipiului Vaslui.

În cadrul acțiunilor întreprinse, au fost constatate următoarele abateri:

– 52 contravenții pentru nerespectarea regulilor sanitare ca urmare a instituirii stării de alertă;

– 2309 contravenții la regimul circulației pe drumurile publice;

– 256 contravenții pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice;

– 394 contravenții pentru nerespectarea prevederilor HCL nr 96/2021 privind aprobarea normelor de  bună gospodărire, păstrare a curățeniei, respectare a regulilor de igienă, precum și înfrumusețarea municipiului Vaslui.

– 7 contravenții pentru fumatul în locuri interzise;

– 57 sancțiuni pentru desfășurarea de activități comerciale cu încălcarea normelor legale;

– 3 sancțiuni contravenționale pentru parcarea pe locurile destinate persoanelor cu handicap;

– 1 sancțiune pentru expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate.

Pe această cale recomandăm cetățenilor municipiului să apeleze în cel mai scurt timp Dispeceratul Poliției Locale Vaslui la numerele de telefon: 0745376704, 0235/315756, de fiecare dată când constată încălcări ale normelor de conviețuire socială, pentru a se interveni cu operativitate în luarea măsurilor care se impun.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: