Home » National » Chiriile birourilor din București, printre cele mai reduse din Europa

Chiriile birourilor din București, printre cele mai reduse din Europa

Chiriile spațiilor de birouri din București sunt printre cele mai reduse atât la nivel regional cât si continental, lucru ce reprezintă un punct major de atracție pentru companiile din domeniul IT&C, alături de forța de muncă disponibilă și nivelul salariilor pentru specialiștii din acest sector, așa cum arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Astfel, chiar dacă nivelul chiriilor prime din București a continuat să crească în trimestrul al treilea ajungând la 19,5 euro/mp/lună, față de 18,5 euro/mp/lună la începutul anului, Capitala rămâne printre cele mai ieftine destinații din Europa în ceea ce privește acest segment imobiliar. Prin comparație, în Budapesta și Varșovia chiriile prime se situează la 24,5 si respectiv 24 euro/mp/lună, iar în Praga se înregistrează un nivel chiar mai ridicat de 27 euro/mp/lună. În capitala Bulgariei, birourile se închiriază cu un maxim de 15 euro/mp/lună.

De asemenea, un studiu regional efectuat de Cushman & Wakefield relevă faptul că venitul anual mediu al specialiștilor din domeniul IT&C din București este mai redus cu 40% decât cel din Varșovia și la jumătatea celui din Praga.

Mădălina Cojocaru, partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox: ”Bucureștiul este fără îndoială unul dintre hub-urile tehnologice din Europa Centrală și de Est, dacă ne uităm la investițiile pe care companiile din acest sector le-au făcut aici în ultimii ani. Din perspectivă imobiliară, în ultimii zece ani, această industrie a cumulat peste 1 milion de metri pătrați de birouri închiriați doar în București, reprezentând aproximativ 40% din volumul tranzacționat în acest interval.  Chiar dacă anul acesta a venit cu multe provocări, companiile din domeniul IT&C au continuat să fie active pe piața închirierilor de spații de birouri, cu circa 80.000 de metri pătrați închiriați în primele nouă luni ale anului, reprezentând 35% din totalul suprafeței contractate în București”.

Suprafața de spații de birouri închiriate în Bucuresti în perioada Ianuarie – Septembrie a totalizat 222.600 metri pătrați, în creștere cu 5% față de perioada similară a anului trecut. Peste 60% din acest volum, respectiv 137.000 metri pătrați a fost reprezentat de cerere nouă, excluzând renegocierile contractelor existente.

Mai mult, trebuie menționat faptul că cererea nouă a depășit suprafața proiectelor livrate în perioada în primele 3 trimestre ale lui 2022 în București, proiecte ce au totalizat 105.500 metri pătrați, astfel că rata de neocupare a spațiilor de birouri a înregistrat o scădere în trimestrul al treilea, până la nivelul de 14,4%.

Activitatea de dezvoltare se menține la niveluri extrem de reduse, astfel că până la finalul anului viitor este programată livrarea a doar 6 proiecte, cu o suprafață cumulată de 129.000 de metri pătrați.

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesioniști ce oferă o gamă completă de servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cwechinox.com

 

Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 50.000 de angajați în peste 60 de țări și venituri de 9,4 miliarde de dolari. Serviciile principale ale companiei sunt: consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cushmanwakefield.com

 

 

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: