Home » Local » Pensionarii vasluieni, despre majorarea pensiilor: Guvernanții se ceartă, în timp ce bătrânii mor!

Pensionarii vasluieni, despre majorarea pensiilor: Guvernanții se ceartă, în timp ce bătrânii mor!

de Dănuț CIOBANU 

Pensionarii vasluieni așteaptă cu nerăbdare majorarea pensiilor promisă de guvernanți. Cum partidele de la putere propun procente diferite de creștere a pensiilor, persoanele în vârstă cred că aceasta este doar o strategie pentru amânarea acestor măriri. Concluzia pensionarilor este că în timp ce ei se ceartă, bătrânii săraci și fără ajutor mor. 

Valul de scumpiri la utilități, precum și scumpirile la produsele alimentare vor face viața mult mai grea pensionarilor vasluieni. Majoritatea dintre ei au pensii de 1.000 – 1.200 de lei, bani care nu ajung pentru susținerea cheltuielilor zilnice.

„Se ceartă ca la ușa cortului și tărăgănează lucrurile, în timp ce bătrânii mor. Unii spun să crească pensiile cu 15%, alt partid susține ca să nu fie pensii mai mici de 4.000 de lei. Sunt dicuții să primească sume în plus doar cei cu pensii mici, nu și cei cu pensii mari. Pentru pensionari orice venit în plus este bun, cum sunt și aceste carduri pentru alimente”, a spus Gheorghe Iacob, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui.

Conform datelor statistice, pensia medie lunară a pensionarilor de asigurări sociale de stat din județul Vaslui a fost în trimestrul II 2022 de 1448 lei, în creştere  cu 10,2% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent (1.314 lei).

Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Vaslui, numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat în trimestrul II 2022 a fost de 80.371 persoane, față de trimestrul II 2021 când erau înregistrate 81.260 persoane.

Spre comparație, la nivel național, pensia medie lunara a fost de 1.851 lei in trimestrul doi a acestui an, în creștere cu 0,3% față de trimestrul precedent. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică numarul pensionarilor din România a scazut cu 21.000 de persoane.

Practic, pensia medie lunară din județul Vaslui este mai mică cu 403 lei decât cea înregistrată la nivel național.

Pe de o parte avem județele sărace cu pensii mici cum ar fi Giurgiu, Botoșani sau Vrancea, iar pe de altă parte zonele cu pensii mult mai mari cum ar fi județul Hunedoara cu pensia medie de 2.249 lei, municipiul București cu pensia medie de 2.085 lei etc.

Luna trecută, un grup de pensionari a pichetat Prefectura Vaslui. Bătrânii sunt nemulțumiți că nu a fost adusă la zi indexarea pensiilor, dar nici măririle promise de guvernanți. Mai mult, pensionarii cer ca majorarea fixată pentru 1 ianuarie 2023 să fie acordată în luna octombrie, pentru ca persoanele în vârstă să facă față cheltuielilor din sezonul rece.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: