Home » Local » Vasluienii vor încasa și în următorii ani salarii mici! Străinătatea și județele bogate vor pustii comunitățile locale

Vasluienii vor încasa și în următorii ani salarii mici! Străinătatea și județele bogate vor pustii comunitățile locale

de Dănuț CIOBANU 

Evoluția câștigului salarial mediu net din județul Vaslui va încuraja și mai mult migrația forței de muncă. Peste trei ani salariul mediu net din Vaslui va fi de 4.044 lei, bugetarii având lefuri mult mai bune decât lucrătorii la privat. În alte județe precum Timiș sau Cluj, salariul mediu net va trece în următorii ani peste 5.000 de lei. Fără o creștere a salariilor din mediul privat, șansele ca tinerii să nu mai plece din comunitățile locale sunt nule. 

La sfârşitul lunii august, în judeţul Vaslui s-a înregistrat un număr total de de 57.018 salariaţi. În aceeași perioadă, câştigul salarial mediu net a fost de 3.095 lei . Peste medie s-a câştigat în servicii (3.225 lei) şi în agricultură, silvicultură şi piscicultură (3.672 lei). iar sub medie s-au situat câştigurile din industrie plus construcţii cu 2.673 lei.

Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Vaslui, nivelul câştigului salarial din judeţ este cu circa 21-22% mai mic decât media naţională, care era în luna august 2022 în valoare de 3.933 lei.

În următorii ani, câștigul salarial mediu net va evolua la o valoare de 4.044 lei în anul 2025. Unele județe de la nivel național vor fi sub această valoare peste trei ani (Vrancea – 3.851 lei, Teleorman – 3.775 lei), în timp ce județele bogate vor avea salarii mult mai mari (Timiș – 5.402 lei, Cluj – 5.777 lei).

În ultimii ani, din județul Vaslui au plecat la muncă în străinătate peste 100.000 de persoane. Este vorba despre populația activă, calificată profesional și care nu s-a mai mulțumit cu câștigurile realizate în țară.

Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că la nivel național migrația în străinătate se contabilizează în milioane de persoane, iar discuțiile privind aducerea unor muncitori străini nu sunt productive. O parte din acesti muncitori vor pleca în țările mai bogate ale Uniunii Europene, iar deficitul de personal din țara noastră se va menține.

„Noi trebuie să ajungem la peste 3.000 de lei salariul minim. Noi trebuie să îi motivăm pe oameni să nu mai plece. Pentru că atunci când au aceste salarii, având aceste beneficii, sigur că omul se gândește cât dă pe chirie, cât cheltuie și faptul că nu este aproape de familie. Să nu uităm că județul Vaslui a pierdut peste 100.000 de oameni, care au plecat în străinătate de-a lungul timpului”, a spus Ionel Constantin.

În ultimi ani, satele județului Vaslui se depopulează rapid. Autoritățile locale sunt luate prin surpindere de acest proces accelerat de părăsire a mediului rural și încearcă să adopte măsuri care să îi determine pe tineri să nu mai plece în străinătate sau în alte zone ale țării.

„Casele sunt părăsite din cauză că nu au ajuns la niciun numitor comun moștenitorii, iar cei care au rămas în case au plecat și și-au luat locuințe în altă parte. Suntem în discuții și vom propune în Consiliul Local pentru că ne dă voie Codul Fiscal să triplăm sau să mărim chiar de șase ori impozitul pe casele părăsite, pe acele suprafețe de teren”, a spus Ciprian Tamaș, primarul comunei Șuletea.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*