Home » Local » Ajungem din urmă județele din Transilvania! Vasluiul va avea peste patru ani 800 de kilometri de rețele de gaze

Ajungem din urmă județele din Transilvania! Vasluiul va avea peste patru ani 800 de kilometri de rețele de gaze

de Dănuț CIOBANU 

Vasluiul are toate șansele să ajungă din urmă județele din Transilvania, în ceea ce privește racordarea localităților la sistemul de alimentare cu gaze. Dacă în următorii ani se vor finaliza toate proiectele finanțate prin Programul ”Anghel Saligny”, vor fi în UAT-uri peste 800 de kilometri de rețele de gaze. În prezent, sunt în pregătire licitații pentru localitățile din sudul județului.

Dezvoltarea rețelelor de gaze naturale din  județul Vaslui a demarat începând cu anul 1993. La această dată, în afara centrelor urbane, în mediul rural există un procent de extindere al infrastructurii de 21%.

În anii următori, extinderea rețelelor se va dubla, iar motorul financiar al acestor investiții este Programul ”Anghel Saligny”. Comuna Grivița, Muntenii de Sus, Văleni și Solești sunt primele UAT-uri care au primit bani pentru aducțiunile de gaze.

Adrian Tighici, directorul SC Gaz Est Vaslui, a spus că programul guvernamental este foarte bun pentru comunitățile locale. Datorită acestor finanțări pentru dezvoltarea rețelelor de gaze naturale, județul Vaslui poate să ajungă la un procent aproape egal cu cel al județelor din alte zone ale țării, care au mai demult aducțiuni de gaze.

„Pregătim studii de fezabilitate de șapte ani de zile. Anticipam că va demara un astfel de program, care acum este în implementare. Pe lângă Albești și Vulturești, sunt în pregătire licitații pentru localități din sudul județului”, a spus Adrian Tighici.

De altfel, UAT-urile din județul Vaslui continuă investițiile în dezvoltarea aducțiunilor cu gaze baturale. Este și cazul satelor Chițoc și Corbul din comuna Lipovăț, care vor avea gaze naturale până la sfârșitul acestui an. Proiectul este susținut financiar printr-un credit contractat la Trezorerie de către autoritățile locale.

Primăria Lipovăț a consultat populația în legătură cu acest împrumut, iar cum cetățenii s-au declarat de acord cu această acțiune, a fost tras un credit de 28 miliarde de lei vechi.

„În localitatea Lipovăț, reședința de comună, este deja alimentare cu gaze de cinci ani, iar acolo beneficiază de acest serviciu 1.600 de gospodării. În cele două sate se estimează că se vor branșa la instalații de gaze peste 900 de locuințe. Constructorul care este din Târgul Mureș lucrează foarte rapid și a promis că lucrările vor fi finalizate până la data de 20 noiembrie 2022, după care începe branșarea locuințelor la instalațiile de gaze”, a spus Valerian Hriscu, primarul comunei Lipovăț.

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: