Home » Local » Nivelul de trai, un dezastru! Pensionarii cer consultații medicale gratuite și decontarea biletele de transport cu bani sau alimente

Nivelul de trai, un dezastru! Pensionarii cer consultații medicale gratuite și decontarea biletele de transport cu bani sau alimente

de Dănuț CIOBANU 

Pensionarii vasluieni fac față tot mai greu valului de scumpiri la alimente, gaze și energie electrică. Pentru a putea face față nevoielor cotidiene, bătrânii cer disperați ajutor din partea autorităților. Pensionarii doresc să beneficieze de consultații gratuite, pentru a nu își mai cheltui banii puțini prin spitale. Bătârnii mai vor ca și biletele de transport nefolisite să le fie decontate cu bani sau alimente.

Pensionariia vasluieni au nevoie de un ajutor material consistent pentru a putea face față nevoilor zilnice. În primul rând, bătrânii doresc să beneficieze de consultații medicale gratuite pentru că, în prezent, ei plătesc aceste consultații la medicii de specialitate. Tocmai de aceea, pensionarii doresc consultații gratuite la ochi, urechi, inimă etc.

Gheorghe Iacob, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui, a spus că se dau aceste builete de tratament, însă toată lumea se înghesuie să meargă la tratament în lunile de vară, însă pot merge în stațiuni la munte sau la mare și în perioada sezonului rece.

O altă doleanță a pensionarilor este cea legată de biletele de transport.

„Aceste bilete se dau după vârsta de 70 de ani, dar ar trebui să dea aceste bilete cum a ieșit omul la pensie. Aceste bilete care nu sunt folosite ar trebui să fie decontate cu ceva, cu bani sau alimente”, a spus Gheorghe Iacob.

Reamintim că peste jumătate din pensionarii sistemului public de pensii din județului Vaslui au beneficiat de ajutorul financiar acordat de Guvernul României. Mai exact, din categoria persoanelor vulnerabile care au avut nevoie de un sprijin excepțional în iarna anului trecut au făcut parte 56.623 de pensionari. Situația privind ajutorul financiar a fost următoarea: Vaslui – 31.487 beneficiari; Bârlad – 18.418 pensionari; pensionari din agricultură – 6.718 persoane.

Conform datelor Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui, suma totală care a fost acordată pensionarilor vasluieni ca ajutor financiar în luna ianuarie 2022 s-a ridicat la 60.984.942 lei.

Spre exemplu, din numărul total al pensionarilor din agricultură, 6.234 de pensionari au primit ajutorul maxim de 1.200 lei. În cazul pensionarilor de stat, situația a fost următoarea: în Vaslui au primit ajutorul financiar de 1.200 lei un număr de 15.470 pensionari, iar în Bârlad 9.307 pensionari.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*