Home » National » Europa se va confrunta cu o epidemie de cancer

Europa se va confrunta cu o epidemie de cancer

Aproximativ o sută de milioane de teste de rutină pentru cancer au fost anulate pe durata pandemiei, în Europa, ceea ce îi face pe experţii medicali să estimeze că în jur de un milion de cazuri au rămas nediagnosticate, se arată într-un raport al publicaţiei medicale The Lancet, citat de The Guardian.

„Estimăm că aproximativ un milion de cancere au rămas nediagnosticate în toată Europa în timpul pandemiei de COVID-19. Suntem într-o cursă contracronometru pentru a depista aceste cazuri”, a declarat profesorul Mark Lawler, de la Universitatea Belfast, preşedintele comisiei care a întocmit raportul.

„În plus, a fost afectată serios şi cercetarea oncologică. Laboratoarele au fost închise, iar testele clinice au fost anulate în primul val al pandemiei. Suntem îngrijoraţi că Europa se îndreaptă către o epidemie de cancer în următorul deceniu, dacă cercetarea în privinţa cancerului nu va deveni o prioritate a sistemelor naţionale de sănătate”, a adăugat acesta.

Mai mult, 50% dintre pacienţii care aveau cancer au fost nevoiţi să-şi amâne operaţiile sau şedinţele de chimioterapie, se mai arată în raport.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: