Home » National » Președintele Iohannis a promulgat Legile Justiției, fără a mai aștepta avizul Comisiei de la Veneția

Președintele Iohannis a promulgat Legile Justiției, fără a mai aștepta avizul Comisiei de la Veneția

Administrația Prezidențială a transmis astăzi că președintele Klaus Iohannis a promulgat cele trei Legi ale Justiției, referitoare la statutul judecătorilor și procurorilor, la organizarea judiciară și la Consiliul Superior al Magistraturii.

Pachetul de legi a fost prima dată prezentat de către ministrul Justiției pe 22 iunie, iar pe 24 august a fost adoptat de guvern și trimis Parlamentului. În prealabil, a primit și avizul pozitiv din partea CSM. Ulterior, Parlamentul a adoptat legile luna trecută.

La sfârșitul lunii septembrie, comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a cerut guvernului român să nu adopte legile fără opinia Comisiei de la Veneția. Opinia organismului specializat în statul de drept al Consiliului Europei urmează să fie emis abia în luna decembrie.
Cele trei legi promulgate sunt Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor (PL-x 440/01.09.2022); Legea privind organizarea judiciară (PL-x 441/01.09.2022) și Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (PL-x 442/01.09.2022).

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*