Home » National » Exercițiu la Aeroportul Internațional ”George Enescu” Bacău

Exercițiu la Aeroportul Internațional ”George Enescu” Bacău

Vineri, 18 noiembrie 2022, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mr. CONSTANTIN ENE” al Judeţului Bacău a efectuat un exerciţiu pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă în cazul aterizării forțate a unui avion pe Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău.
Desfășurarea exercițiului s-a făcut după un scenariu dinainte stabilit, care a avut mai multe situații specifice. Pentru rezolvarea acestora au fost implicate un număr impresionant de forțe și mijloace din cadrul I.S.U.J. Bacău.
Totodată, au fost mobilizate și forțe și mijloace aparținând Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bacău, Spitalului Judeţean Bacău – Unitatea de Primiri Urgenţe, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bacău, Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău, Aeroportului Internaţional „George Enescu” Bacău, Baza 95 Aeriană „Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu” și S.C. Aerostar S.A.
În exercițiu au fost implicate 127 persoane și 35 de mijloace.
Conform scenariului, în data de 18 noiembrie 2022, la ora 08:45, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mr. CONSTANTIN ENE” al judeţului Bacău este anunţat prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112, despre faptul că un aparat de zbor care se afla în procedură de aterizare pe Aeroportul Internaţional “George Enescu” Bacău, a suferit o defecţiune şi la aterizare a părăsit pista.
În urma aterizării forţate, fuzelajul este avariat și izbucnește un incendiu la motorul de pe aripa dreaptă. La bordul aeronavei se aflau 120 de pasageri.
Imediat, pentru gestionarea situației de urgență prima intervenție a fost asigurată de către echipajele de pompieri ale Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău, S.C. Aerostar S.A. și Baza 95 Aeriană Bacău. Totodată, s-a luat măsura alertării pentru intervenție a I.S.U.J. Bacău.
De asemenea, se solicită activarea „Planului Roşu de Intervenţie”. În urma acestei solicitări prefectul dispune activarea și declanșarea “Planului Roşu de Intervenţie”, mobilizarea forţelor de intervenţie la faţa locului, pregătirea Spitalului Judeţean Bacău pentru primirea victimelor și numirea inspectorului şef al I.S.U.J. Bacău – comandant al acţiunii. Odată cu activarea “Planului Roşu de Intervenţie”, ambulanțele SMURD din județul Bacău se deplasează către locul evenimentului pentru preluarea victimelor și transportarea acestora către spital.
Astfel, la locul evenimentului sosesc forțe și mijloace din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bacău, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău, Grupării Mobile de Jandarmi Bacău și Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău.
Odată cu sosirea forțelor de intervenție la fața locului, comandantul intervenţiei dispune deplasarea la locul intervenţiei a Punctul Medical Avansat din cadrul Detaşamentului de Pompieri Bacău, solicitarea în sprijin a forţelor din cadrul detașamentelor de pompieri Onești și Moinești.
În vederea localizării şi lichidării incendiului, comandantul intervenţiei dispune – asigurarea condiţiilor pentru efectuarea manevrelor de forţe şi mijloace necesare în vederea desfăşurării acţiunii de intervenţie.
Totodată, în vederea evacuării şi acordării primului ajutor victimelor se dipune constituirea echipajelor de salvare evacuare a victimelor, executarea activităţilor de căutare şi evacuare a victimelor către Punctului Medical Avansat şi triaj acestora, transportul victimelor către unitatea de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean Bacău de către ambulanţele S.M.U.R.D. și S.A.J.
În urma accidentului aviatic au rezultat 28 de victime (5 cod negru, 4 cod roșu, 6 cod galben și 13 cod verde).
Exerciţiul a avut drept scop antrenarea forţelor participante pentru protecţia populaţiei şi bunurilor materiale – cu scopul de a evita sau diminua pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele de bunuri sau valori materiale. De asemenea, prin intermediul acestei simulări s-au urmărit însuşirea misiunilor şi atribuţiunilor ce le revin structurilor participante, verificarea modului de cooperare între structurile de intervenţie, testarea Planului roşu de intervenție al judeţului Bacău, aplicarea procedurii de triaj al victimelor, precum și în luarea deciziei pentru derularea operaţiunilor de intervenţie în condiţii de siguranţă şi pentru reducerea timpilor operativi de intervenţie.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: