LocalSocial

Formatori sunt, cursanți mai puțini! Numărul absolvenților care urmează programe de formare profesională este în scădere

de Dănuț CIOBANU 

Județul Vaslui este unul din centrele puternice de formare profesională de la nivel regional. Formatorii pun la dispoziția cursanților un număr mare de specializări, de la macaragiu la expert fiscal sau bucătar. Numărul absolvenților din 2022 este mai mic decât în anii anteriori. Pe lângă restricțiile impuse de pandemie, un alt motiv pentru care sunt mai puțini cursanți este numărul scăzut de furnizori din județ care accesează proiecte europene.

În județul Vaslui sunt autorizați un număr de 14 furnizori de formare profesională pentru  25 de programe de formare profesională. Printre aceste programe se numără îngrijitoare bătrâni la domiciliu, macaragiu, fochist, pomicultor, apicultor, legumicultor, lucrător în creșterea animalelor, tractorist, expert achizitii publice, expert fiscal, ospatar, bucătar, agent de securitate, confecționer articole din piele și înlocuitor etc.

Sorin Prepeliță, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Vaslui, a spus că în anul curent s-au înregistrat un număr de 361 contracte de formare profesională pentru 361 de cursanți.

La solicitarea furnizorilor de formare profesională din alte județe au fost aprobate până în prezent circa 95 de acorduri pentru diverse ocupații (infirmieră, îngrijitoare bătrâni la domiciliu, ospatar, ajutor bucătar, consilier vocațional, competențe digitale, inspector resurse umane etc)

„Numărul absolvenților în anul 2022 este în scădere față de anii anteriori, aceasta ca urmare a restricțiilor impuse de actele normative în domeniu și a efectelor pandemiei generate de virusului Sars-Cov 2. Astfel, furnizorii de formare, în perioada stării de alertă, au derulat cursuri cu un număr mai mic de cursanți, atât cât a fost permis. De asemenea, s-a înregistrat o oarecare reținere a persoanelor fizice de a participa la programele de formare profesională, având în vedere temerile legate de posibila îmbolnăvire cu virusul Sars-Cov, precum și a numărului scăzut de furnizori din județ care accesează proiecte europene”, a explicat Sorin Prepeliță.

Pentru evaluarea furnizorilor de formare profesională în vederea autorizării, comisiile de autorizare folosesc specialişti ale căror pregătire şi experienţă au legătură directă cu ocupaţia pentru care se solicita autorizarea. Fiecare specialist consemnează independent rezultatele evaluării într-un raport de evaluare. Comisia de autorizare, întrunită la cererea preşedintelui acesteia, soluţionează cererea de autorizare în termen de maximum 45 de zile de la data înregistrării acesteia sau, după caz, de la data remedierii neregulilor constatate și decide acordarea sau neacordarea autorizației. Autorizatia se acorda pe o perioada de 4 ani.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button