Home » National » Centrala nucleară de la Zaporojie a fost bombardată cu zeci de obuze

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost bombardată cu zeci de obuze

Ucraina a fost „la un pas de dezastru nuclear” după atacurile masive din weekend care au vizat centrala nucleară de la Zaporojie. Zeci de obuze au căzut acolo, unele în apropierea reactoarelor, și au distrus o clădire în care sunt depozitate deșeuri radioactive, scrie Reuters.

Atacurile asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, din sudul Ucrainei, au avut loc în timp ce lupte grele se dau în estul ţării, unde forţele ruseşti au bombardat poziţiile ucrainene de-a lungul liniei frontului. Bombardarea centralei nucleare vine după o serie de eşecuri pentru forţele ruseşti în regiunea Herson, din sud, şi după un răspuns al Moscovei, care a lansat mai multe zile un val de rachete asupra întregii Ucraine, vizându-i în special infrastructura civilă energetică. Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc pentru bombardarea instalaţiei, aşa cum au făcut în mod repetat în ultimele luni după atacuri asupra uzinei nucleare sau în apropierea ei.

Centrala din Zaporojie furniza aproximativ 20 la sută din energia electrică a Ucrainei înainte de invazia Rusiei. Centrala are şase reactoare VVER-1000 V-320 de concepţie sovietică, care sunt răcite cu apă, şi folosesc drept combustibil uraniu 235. Cele şase reactoare ale sale sunt în prezent închise, dar există riscul să se supraîncălzească dacă se întrerupe alimentarea cu energie electrică a sistemelor de răcire. Bombardamentele au provocat în repetate rânduri întreruperi ale energiei electrice. De mai multe ori după declanşarea războiului centrala a fost nevoită să pună în funcţiune generatoare de rezervă.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*