Home » National » CREDITELE ACORDATE DE IFN-URI, NIVEL RECORD ÎN 2022

CREDITELE ACORDATE DE IFN-URI, NIVEL RECORD ÎN 2022

Valoarea creditelor acordate de instituțiile financiare nebancare (IFN) din România a atins nivelul record de peste 41 miliarde de lei la jumătatea lui 2022, după un avans de 9,2% în primele 6 luni din acest an (față de aceeași perioadă din 2021), potrivit ultimei analize KeysFin. În anul post-pandemic, creditele acordate de IFN-urile înscrise în Registrul General au crescut cu 8,1% la 38 de miliarde de lei.

Ca pondere în total, IFN-urile incluse la categoria activități multiple de creditare au acordat aproape 98% din totalul împrumuturilor, în timp ce instituțiile incluse la categoria de leasing financiar au creditat doar 1,9% din total, potrivit datelor de la sfârșitul lunii iunie 2022, publicate de Banca Națională a României (BNR).

Spre deosebire de sectorul bancar, IFN-urile creditează în special companiile nefinanciare, cu 76% din total portofoliu, față de 47% din total, în cazul băncilor în 2021. Din portofoliul de credite acordate de IFN-uri companiilor nefinanciare, 85% sunt destinate IMM-urilor, potrivit datelor BNR.

CREDITELE ACORDATE DE IFN-URI: POPULAȚIA ÎN LEI, COMPANIILE ÎN EURO

Peste 90% dintre creditele acordate de IFN-uri populației au fost în lei, 9% din total sunt creditele în euro și 0,9% de credite în alte valute, arată datele de la sfârșitul lui iunie 2022.

Față de finalul anului trecut observăm o creștere cu 0,4% în cazul ponderii creditelor acordate populației în euro, concomitent cu o scădere cu 0,3% a ponderii creditelor în lei. La polul opus, 81% dintre creditele acordate de IFN-uri companiilor nefinanciare au fost în euro, urmate de cele în lei, cu 19% din total, potrivit datelor BNR.

Din perspectiva maturității, observăm că 68% din portofoliul de credite în euro acordate de IFN-urile locale companiilor nefinanciare aveau scadența cuprinsă între 1 și 5 ani, 28,6% aveau scadența peste 5 ani, iar 3,5% mai puțin de un an, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

CELE MAI MARI IFN-URI DIN ROMÂNIA*

UNICREDIT LEASING CORPORATION IFN SA  a fost cel mai mare IFN din România după valoarea activelor totale, de 5,3 miliarde de lei, care a reprezentat 12,4% din total în 2021. Pe locul 2 s-a situat  BCR LEASING IFN SA cu active totale de 3 miliarde de lei, 7% din total, urmat de BNP PARIBAS LEASING SOLUTIONS IFN SA, care a înregistrat cea mai mare creștere nominală de 638 milioane de lei și cel mai mare avans procentual de 36,5% din top 10, la 2,4 miliarde de lei în 2021, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor Publice analizate de specialiștii KeysFin.

În privința Rezultatului net, FONDUL NAȚIONAL DE GARANTARE A CREDITELOR PENTRU ÎNTREPRINDERILE MICI ȘI MIJLOCII SA – IFN (locul 8 după activele totale) a avut cel mai mare profit dintre IFN-urile locale, de aproape 103 milioane de lei și a generat 7,7% din total în 2021. Pe locul al doilea, după profitul net înregistrat în 2021, s-a situat UNICREDIT LEASING CORPORATION IFN SA cu 101 milioane de lei, urmat de TBI MONEY IFN SA cu 77,6 milioane de lei în 2021.

CREDITE NEPERFORMANTE în scădere, provizioane în creștere în 2021

Rata creditelor neperformante acordate de IFN-uri a scăzut cu 0,6 puncte procentuale (p.p.) la 3,6% în 2021, cele mai importante ajustări înregistrându-se în cazul populației (-1 p.p.), potrivit datelor BNR. Cu toate acestea, rata creditelor neperformante acordate de IFN-uri populației a fost de peste 2 ori mai mare decât cea a împrumuturilor bancare către populație (7,4% comparativ cu 3,6% în cazul creditelor bancare) și mult peste valoarea observată în cazul creditelor IFN acordate companiilor (2,2%) în 2021.

Creanțele restante și îndoielnice ale IFN-urilor au scăzut cu 8,4% la 600 milioane de lei în 2021, ponderea acestora în totalul activului net diminuându-se la 1,4% la sută în 2021. Creditele restante și îndoielnice au avut, de asemenea, o tendință anuală descrescătoare, cu 16%, la 395,6 milioane lei în 2021.

Nivelul total al provizioanelor aferente creditelor restante și îndoielnice a crescut marginal cu 0,8%, la 2,4 miliarde de lei în 2021.

*Analiza include rezultatele a 165 de IFN-uri dintre cele 175 incluse în Registrul General la sfârșitul lui august 2022 (94%).

 

DESPRE KEYSFIN

 

KeysFin oferă soluții 100% digitalizate pentru verificarea mediului de business, cu date financiare și juridice, rapoarte, grafice și analize actualizate la zi despre companiile din România și din străinătate, în vederea reducerii riscului comercial.

Cu un portofoliu de peste 700 de clienți, KeysFin este unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

KeysFin deține și aplicația KeysFinder, prin intermediul căreia utilizatorii pot accesa ușor și rapid situații financiare, indicatori și informații juridice de la peste 4 milioane de entități economice din România, direct de pe telefonul mobil.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: