Home » National » Lipsă acută de vaccinuri pentru nou născuți în Harghita

Lipsă acută de vaccinuri pentru nou născuți în Harghita

Cele mai importante vaccinuri pentru nou născuţi şi copii mici lipsesc din stocurile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, a precizat, miercuri, pentru Agerpres, directoarea instituţiei, dr. Tar Gyongyi, care a opinat că din cauza unor astfel de crize scade acoperirea vaccinală în România.

„Noi deja avem stoc zero la cele mai importante vaccinuri pentru copii, pentru nou născuţi şi copii mici. (…) Lipseşte vaccinul hexavalent, vaccinul ROR, vaccinul împotriva hepatitei B. Pur şi simplu, copiii pleacă nevaccinaţi din spital cu hepatită B (vaccinul împotriva hepatitei B – n.red), primesc doar BCG, că din acela avem încă, din fericire, dar hepatită B nu primesc. După aceea, nu primesc la două luni, nu primesc la patru luni. Deja, din august, imediat au trecut patru luni. Copiii care s-au născut la începutul lui august, dacă nu ne vin (vaccinurile – n.red.), şi nu cred, pentru că nu am fost anunţaţi să primim vaccin hexavalent, vor fi nevaccinaţi deja cu al treilea vaccin pe care ar fi trebuit să-l primească conform vârstei”, a declarat dr. Tar Gyongyi.

Aceasta a subliniat că medicii de familie se confruntă cu „furia” părinţilor care ar vrea să îşi vaccineze copiii, dar nu există vaccinuri.

„Avem mari probleme, pentru că noi suntem cei care insistăm, întotdeauna, pe disciplina de vaccinare, cât de importantă e. Şi acum, explică-i părintelui. Şi ne confruntăm şi noi în mod direct, dar medicii de familie şi mai intens, cu furia părinţilor care consideră că, da, într-adevăr, e important să-ţi vaccinezi copilul şi noi insistăm pe acoperirea vaccinală şi pe disciplina de vaccinare şi noi, din păcate (nu avem vaccinuri – n.red.), nu din vina noastră, că noi am estimat foarte corect şi foarte exact cantităţile necesare şi nu le-am primit”, a spus şefa DSP Harghita.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: