National

Alertă InfoCons ! Pate de post cu până la 13 E-uri ! Tu știi ce consumi în Postul Crăciunului?

 

 

În această perioadă , consumatorii caută alternative pentru a înlocui produsele consumate în mod uzual cu unele de post , iar în acest context InfoCons vine în sprijinul acestora cu  informații utile despre numărul de aditivi alimentari , cantitatea de zahăr și cantitatea de sare din pateul de post .

InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip pastă vegetală, ce se regăsesc pe piața din România . Află aici distribuitorii și producătorii .

Din punctul de vedere al procentajului de legume din compoziția pateului de post (pastă vegetală) :

– Broccoli 33% din compoziție

– Boabe de soia 32 % din compoziție

– Boabe de soia 32 % și ciuperci 3.1% din compoziție

– Boabe de soia 32 % și măsline 2.1% din compoziție

– Semințe de floarea soarelui 10% din compoziție

– Măsline într-o proporție cuprinsă între 7 și 9% din compoziție

– Ciuperci într-o proporție cuprinsă între 5 și 8% din compoziție

– Ardei într-o proporție cuprinsă între 2 și 7% din compoziție

– Semințe de in 2.5% din compoziție

– Ceapă verde 2% din compoziție 

Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pateul de post ( pastă vegetală ) :

61.54% din produse au în compoziție E-uri ( aditivi alimentari ), iar numericul de aditivi alimentari variaza intre 0 – 13 :

-2.56% din produse au în compoziție 13 E-uri ;

-5.13% din produse au în compoziție 11 E-uri ;

-5.13% din produse au în compoziție 10 E-uri ;

-2.56% din produse au în compoziție 9 E-uri ;

-2.56% din produse au în compoziție 7 E-uri ;

-12.82% din produse au în compoziție 6 E-uri ;

-12.82% din produse au în compoziție 5 E-uri ;

-15.38% din produse au în compoziție 4 E-uri ;

-2.56% din produse au în compoziție 3 E-uri ;

-38.46% din produse nu au în compoziție E-uri ;

Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regasiți frecvent în pateul de post ( pastă vegetală ) situația se prezintă astfel :

-58.97% dintre produsele studiate au avut în componență caragenanul ( E407 ) ;

-43.59% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamatul de sodiu ( E621 );

-30.77% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric ( E330 );

-30.77% dintre produsele studiate au avut în componență eritorbat de sodiu ( E316 ).

Din punctul de vedere al cantității de zahăr și sare :

-Cantitatea de glucide se situează între 3.08g si 9.9g.

-94.87% din produse au avut cel puțin 1g de sare în compoziție . Cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 0.51g și 1.95g.

Aplicația InfoCons este disponibilă în 33 de limbi și pune la dispoziția consumatorilor afișarea instantă a informațiilor de pe etichetele produselor agroalimentare.  Prin scanarea codului de bare, consumatorii au acces direct pe telefonul mobil la :

– Ingredientele din produsul scanat

– Numărul și tipul aditivilor alimentari însoțiți de o descriere explicită ;

– Numărul și tipul alergenilor regăsiți în produl scanat ;

– Valorile nutriționale ( cantitatea de sare, zahăr și calorii );

– Calculator în care se poate insera cantitatea de produs consumată pentru a afla instant cantitatea de sare si zahăr, numărul de calorii precum și activitățile sportive necesare pentru arderea caloriilor ( mers , alergare și bicicletă );

– Posibilitatea de a acorda rating de la 1 la 5 produselor ;

– Salvarea produsului scanat în secțiunea „ Produse Salvate ”, consumatorii având astfel posibilitatea de a-și crea propria listă de cumpărături , meniul zilnic / săptămânal , rețete Din secțiunea „ Produse Salvate ”, printr-o simplă bifare a produselor , consumatorii află numărul total de E-uri cantitatea totală de zahăr și cantitatea totală de sare . De asemenea , aceștia pot distribui produsele bifate care alcătuiesc lista de cumpărături , meniul zilnic / săptămânal sau retetele cu familia si prietenii .

– Personalizarea aplicației în funcție de preferințele de consum : număr maxim de E-uri și tipul acestora cantitatea maximă de sare cantitatea maximă de zahăr tipul de alergeni și cantitatea maximă de calorii .

– Distribuirea produselor scanate cu prietenii și familia .

– Posibilitatea de a face o sesizare direct din aplicație , prin completarea unui formular simplu , cu câmpuri prestabilite . Astfel, în cazul în care consumatorul întâmpină probleme cu produsul scanat , poate trimite o sesizare direct din Aplicatia InfoCons .

În Postul Mare căutăm alternative de alimente de post , și de cele mai multe ori ne îndreptăm către un pate de post ( pasta vegetală ). Dar am citit eticheta pateului vegetal ? De foarte multe ori , din păcate , găsim pateuri vegetale ce conțin foarte multe E-uri , aditivi și coloranți . Am citit noi etichetele pentru tine , am făcut o radiografie și , înainte de a cumpăra , măcar citiți studiul pentru produsele tip pate vegetal , descărcați aplicația gratuită InfoCons , scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză ! Ia atitudine ! Fii informat !”

Sorin Mierlea – Președinte InfoCons

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button