Amendament PNL-USR în Consiliul Local Vaslui. Taxele și impozitele locale au fost reduse cu un procent de 10%
de Dănuț CIOBANU
Consiliul Local Vaslui a votat în unanimitate reducerea texelor și impozitelor locale cu un procent de 10%. Este vorba de o reducere care se aplică impozitelor pe clădirile rezidențiale și nerezidențiale persoane fizice și juridice, precum și impozitului pe mijloacele auto persoane fizice și juridice. Impactul financiar al acesor reduceri se ridică la suma de 1,8 milioane de lei.
La începutul ședinței Consiliului Local Vaslui, deputatul Tudor Polak a avut o intervenție, prin care a anunțat că depunerea unui amendament de către consilierii PNL și USR, prin care taxele și impozitele locale să fie reduse cu 10%.
La dezbaterile pe proiectul de hotărâre care a vizat indexarea impozitelor și taxelor locale pe anul 2023 cu rata inflaţiei de 5,1%, Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, și-a prezentat punctul de vedere referitor la reducerea propusă de PNL și USR.
„Nu că nu aș fi de acord sau aș avea ceva împotrivă. Dar mă întreb dacă scot o sumă de bani de unde o reintroduc? S-a spus că vom avea un excedent, însă noi nu avem nicin ban. Acele sume sunt prinse pe contracte, sunt trecute pe execuție. Peste trei săptămâni o să vin cu bugetul pe anul 2023. Trebuie să asigurăm cheltuielile de funcționare și cheltuielile de dezvoltare. Anul 2023 este cel mai impotat an în investiții, iar la toate proiectele trebuie cofinanțare. Dacă nu duci la sfârșit un proiect european există riscul să dai toți banii înapoi. Avem și proiecte finanțate de la bugetul local. Ne vom conforma la decizia luată de dumneavoastră, dar la prezentarea bugetului o să vedeți ce probleme o să avem. Nu o să fie surse de cofinanțare”, a spus Vasile Pavăl.
Impozitele și taxele locale pe anul 2023 au fost indexate cu rata inflaţiei de 5,1%. Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei – Direcţia pentru Politici Fiscale şi Bugetare Locale, rata inflaţiei pentru anul 2021 este de 5,1%.
Din punct de vedere fiscal, resursele financiare care constituie venituri proprii ale bugetelor locale sunt următoarele: impozitul şi taxa pe clădiri; impozitul şi taxa pe teren; impozitul pe mijloacele de transport; taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor; taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate; impozitul pe spectacole; taxele speciale; alte taxe locale.
De asemenea, constituie venituri la bugetul local amenzile aferente impozitelor şi taxelor locale precum şi majorările pentru plata cu întârziere a impozitelor şi taxelor locale; taxele judiciare de timbru şi alte taxe de timbru prevăzute de lege; impozitul pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal – cota de 50%.