De la eutanasiere la sterilizare masivă. Coaliția Protecția Animalelor cere autorităților schimbarea urgentă a metodei de gestionare a câinilor
Coaliția de ONG-uri Protecția Animalelor cere schimbarea urgentă a ,metodei de gestionare a câinilor fără stăpân prin trecerea de la eutanasiere la sterilizarea masivă a animalelor, stoparea abandonului și promovarea deținerii responsabile a câinilor.
„Efectele colaterale pe care le face această metodă care implică cruzimi deosebite, dar și ilegală conform normelor de aplicare a legii protecției animaleor, se răsfrâng nu numai asupra animalelor, ci și asupra societății civile, culminând cu astfel de tragedii. Ura și profitul pe urma animalelor ucid oameni. Ana Oroș era mama unui băiețel și o iubitoare de animale și natură. Moartea cumplită de care a avut parte ne îndurerează profund, aceasta putând fi evitată. Punem la dispoziție inclusiv documentul care arată că anul trecut a fost semnalată prezeța câinilor periculoși în zonă către Primăria sectorului 6”, se arată în comunicat.
În prezent, arată Coaliția de ONG-uri, doar 15% din câinii înregistrați în România sunt sterilizați, majoritatea câinilor nefiind luați în evidența Registrului RECS.
La sfârșitul anului trecut, proiectul de lege care cerea sterilizare masivă gratuită și deținere responsabilă a fost iar respins, în timp ce în Parlament revenea o nouă formă a unui vechi proiect dedicat SRL-urilor cu hingheri privați și scop declarat economic, se arată în comunicat.
Coaliția susține că doar capturarea și eutanasierea nu pot rezolva singure problema, „dovada fiind 30 ani de eșec și tragedia care a avut ieri loc în orașul care a ucis peste 30.000 de câini în ultimii ani” și sunt„sunt matematic ineficiente”, în condițiile în care „1 câine nesterilizat poate avea 66.000 de urmași în 6 ani în scenariu moderat”.