National

InfoCons lansează Programul Unic de Certificare „Global Carbon Point” „ Punctul de Carbon ”

Cu ocazia Zilei Internaționale de Reducere a Emisiilor de CO2 sărbătorită pe 28 ianuarie, InfoCons lansează Programul Unic de Certificare „Global Carbon Point” – „ Punctul Global de Carbon ” .

În contextul unei dezvoltări continue atât la nivel național , cât și la nivel internațional a problematicii privind amprenta de carbon , precum și în contextul unei agravări a efectelor  globale aduse de schimbările climatice , consumatorii trebuie să fie apărați, informați și educați  privind amprenta de carbon atât a  produselor și serviciilor , cât și a  tot ceea ce ne înconjoară ( clădiri , birouri , locuințe, autostrăzi, străzi etc). În acest sens, certificarea amprentei de carbon a produselor ,  serviciilor și a tot ceea ce ne înconjoară va respecta criteriile existente în standarde internaționale, fiind calculată folosind factori de emisie cât mai preciși.

Inițiativa InfoCons vine în spiritul Pactului Verde European (European Green Deal) și în întâmpinarea principiilor și strategiei Uniunii Europene privind atât Protecția Mediului, cât și economia circulară și ecodesign. Această inițiativă este în conformitate cu seria de propuneri ale Comisiei Europeane prin care se adaptează politicile UE în domeniul climei, energiei, transporturilor și fiscalității, pentru a reduce cu cel puțin 55 % până în 2030 emisiile nete de gaze cu efect de seră față de nivelurile din 1990 și pentru ca Europa să devină primul continent neutru climatic până în 2050.

 

Ce este amprenta de carbon?

Amprenta de carbon este reprezentată de cantitatea totală a emisiilor de gaze cu efect de seră produse de-a lungul lanțului valoric. Amprenta de carbon nu se calculează doar la nivel de entitate, ci poate fi calculată și la nivel de produs . Anume, am putea ști exact cât a poluat fiecare produs finit în parte, de la extracția materiei prime , până la reciclarea acestuia, inclusiv.

Pentru a beneficia de certificarea privind amprenta de carbon prin Programul Unic „Global Carbon Point” – „ Punctul Global de Carbon” pot  fi consultate mai multe informații pe https://infocons.ro/programe/

 

Care este amprenta de carbon pentru diverse alimente ?

  1. Pentru bucățile de pui tip Crispy Strips, conform rețetei, a cantităților și a factorilor de emisie  specifici fiecărui ingredient, producerea unui singur Crispy este echivalent cu 0,43 kg CO2e, față de cele 0,68 kg CO2e ale unui Crispy fără carne de pui, făcut dintr-un amestec de năut, legume și soia.
  2. O felie de pizza cu Pepperoni emite 0,51 kg CO2e pe când o felie de  pizza Margherita, 0,49 kg CO2e.
  3. Pentru a produce o singură sarma , avem o amprentă de carbon de 3,9 kg , de 8 ori mai mare decât cea a unei samale vegetale , în care carnea este înlocuită cu 1 kg de ciuperci .
  4. Pentru salata Boeuf ,  amprenta de carbon urcă de la 0,43 kg CO2e (a variantei vegane) la 4,8 kg CO2e pentru varianta cu carne.

„Protecția Consumatorilor de Mediu este noul concept european, dar și internațional din perspectiva <<o singură  sănătate, o singură planetă>>. Doar împreună, cu o9atitudine putem să decidem din lucrurile mici până la cele mai complexe, să avem mai multă grijă de viața și de casa noastră, cumpărând produse cu un impact mai mic pentru mediu și un impact mai mare pentru sănătatea noastră. Tot ce este bun pentru natură, pentru planetă este bun și sănătos și pentru noi. Protecția Consumatorilor de Mediu ne ajută pe fiecare dintre noi să ne ajutăm mai mult, cumpărând produse cu o amprentă de carbon mai mică, cumpărând produse mai puțin procesate, cumpărând produse mai aproape de ceea ce cu adevărat ne dorim pentru copiii noștri, pentru părinții noștri, pentru bunicii noștri și pentru noi. Proiectul „Global Carbon Point” – „Punctul de Carbon”  se desfășoară la nivel global și începând de astăzi și în România aduce în atenția consumatorilor, a instituțiilor publice, a agenților economice posibilitatea de a alege fiecare ce, cât și cum își dorește! De la un frigider cu o amprentă de carbon mai mică, ceea ce înseamnă un consum de energie mai scăzut, adică o economisire din bugetul familiei fiecăruia dintre noi, până la un pachet de unt cu o amprentă de carbon mai mică, o pereche de pantaloni sau o fustă cu o amprentă de carbon mai mică ! Toate acestea, nu fac decât să aducă pentru fiecare dintre noi o economisire din bugetul familiei și o creștere a sănătății fiecăruia dintre noi, în contextul unei Planete mai curate și a unei vieți mai sănătoase. Certificarea „Global Carbon Point” – „Punctul de Carbon” aduce decizia la îndemâna fiecăruia dintre noi și face ca produsele și serviciile care se regăsesc în piață să poată fi comparate simplu, eficient, iar deciziile să poată fi luate în cunoștință de cauză”

– Președinte InfoCons  – Sorin Mierlea

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button