altex
National

Klaus Iohannis a transmis un mesaj de Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului: „Dimensiunea reală a Holocaustului este greu de cuprins în deplinătatea sa”

Președintele Klaus Iohannis a transmis vineri un mesaj cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. 27 ianuarie marchează aniversarea eliberării orașului Auschwitz-Birkenau.

„Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului reprezintă un prilej de reflecție asupra unuia dintre cele mai întunecate capitole ale istoriei omenirii. Aducem astăzi un pios omagiu victimelor Holocaustului, celor care au pierit într-un mod barbar, supraviețuitorilor acestei imense tragedii, precum și urmașilor acestora. De asemenea, onorăm memoria tuturor celor care și-au riscat viețile și s-au sacrificat pentru a-și apăra semenii. La 27 ianuarie 1945, iadul dezlănțuit împotriva evreilor avea să ia sfârșit, iar puținii supraviețuitori de la Auschwitz-Birkenau aveau să obțină, într-un final, libertatea mult sperată.

Dimensiunea reală a Holocaustului este greu de cuprins în deplinătatea sa. Șase milioane de destine au fost curmate cu brutalitate în cea mai odioasă crimă împotriva umanității. Femei, copii și bărbați au fost torturați, maltratați, mutilați și uciși în cele mai crunte moduri, în încercarea odioasă a regimurilor autoritare de a șterge de pe fața planetei întreaga populație evreiască. Uciderea deliberată, ca și coruperea minților ori distrugerea unui patrimoniu de civilizație europeană multiseculară au lăsat omenirea înspăimântată de propriile puteri de a se autodistruge. Tot astăzi ne aducem aminte de suferințele îndurate de victimele Pogromului din București. Între 21 și 23 ianuarie 1941, mii de evrei au fost schingiuiți, umiliți și uciși, cartierele evreiești, devastate, iar lăcașurile de cult, vandalizate.

 

Să nu uităm niciodată că Holocaustul reprezintă un apogeu al urii, intoleranței, disprețului și prejudecăților, iar lecția sa cutremurătoare trebuie să rămână întotdeauna în memoria noastră colectivă, să ne țină conștiința trează și în alertă. Xenofobia, rasismul, antisemitismul și discursurile pline de ură își croiesc iarăși drum pe continentul nostru, în ciuda a numeroase inițiative de combatere a acestora. Pentru democrație, toleranță, drepturi și libertăți trebuie să acționăm acum, cu mai multă energie și implicare! Nu putem permite să fie negate ori minimalizate suferințele milioanelor de victime! Relativizarea Holocaustului, pervertirea istoriei, știrile false și dezinformarea își fac simțite prezența din ce în ce mai des în ultima perioadă, cu precădere în mediul online, iar în contextul războiului care se desfășoară la granițele noastre, urmările pe care le are propagarea acestora reprezintă amenințări care nu pot fi neglijate. Trecerea timpului alterează adesea imaginea trecutului și modul în care ne raportăm la el, cu atât mai mult atunci când sunt făcute eforturi stăruitoare pentru ca adevărul istoric să fie înlocuit cu minciuna criminală. Este foarte important să continuăm demersurile de prevenire și combatere a antisemitismului și a rasismului, astfel încât să creăm o lume mai sigură și mai tolerantă, un obiectiv care nu poate fi îndeplinit în lipsa unei educații cuprinzătoare la nivelul întregii populații. Pasivitatea în fața rasismului, antisemitismului și xenofobiei, sub orice formă, nu face decât să perpetueze manifestări ale extremismului.

test

 

Cu toții avem responsabilitatea de a contribui la consolidarea unor societăți care promovează în continuare valorile democratice și le apără în fața atacurilor celor care vor limitarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Avem încă privilegiul de a întâlni supraviețuitorii Holocaustului și de a cunoaște din mărturiile lor dimensiunea ororilor care s-au petrecut pe continentul nostru. Țin să vă adresez dumneavoastră, celor care ați supraviețuit ororii Holocaustului, cele mai calde urări de sănătate și gândurile noastre bune. Din lacrimile, suferința și drama dumneavoastră trebuie să construim un scut pentru ca un coșmar similar să nu mai fie vreodată posibil! Avem obligația să ne asigurăm că amintirea infernului prin care ați trecut va câștiga la rândul ei bătălia cu uitarea, marginalizarea ori negarea. România a făcut pași importanți în direcția prezervării memoriei și combaterii extremismului, xenofobiei, antisemitismului și urii, prin adoptarea unei legislații moderne, care să ofere mecanisme prin care derapajele pot fi sancționate, dar și pentru păstrarea și transmiterea către generațiile tinere a testamentului Holocaustului.  Reconfirm angajamentul României de a păstra memoria victimelor Holocaustului și de a depune toate eforturile necesare pentru a ne asigura că nu vom uita și ne vom asuma ferm în continuare valorile democratice fundamentale. Fie ca amintirea victimelor să rămână veșnică în inimile noastre!”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button