National

Pompierii se luptă cu pagubele provocate de fenomenele extreme din ultimele zile

În urma manifestării fenomenelor meteorologice caracterizate prin viscol, ninsori abundente și vânt puternic, în ultimele 24 de ore (4 februarie, ora 07 – 5 februarie, ora 07), s-au înregistrat efecte în 40 de localități din 18 județe (AB, AR, AG, BH, BR, BZ, CS, CJ, CT, DJ, GL, GJ, HD, MS, SJ, SB, TM și TL).
Pompierii împreună cu celelalte structuri și autorități implicate în gestionarea situațiilor generate de vremea rea au intervenit pentru deblocarea mai multor autovehicule înzăpezite, precum și pentru degajarea a 48 copaci, 6 stâlpi de electricitate și mai multe cabluri electrice, care au avariat 11 autoturisme, 3 case, 13 imobile, 1 anexă gospodărească
Pentru optimizarea misiunilor de răspuns, în zonele afectate de vremea severă, au fost luate următoarele măsuri:
– menținerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace și echipamente, pentru asigurarea acțiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forțe și mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp
-asigurarea permanenței la nivelul autorităților locale din zonele aflate sub incidența codurilor de vreme rea
– activarea Centrelor Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției parțial prin operaționalizarea Grupelor Operative la nivelul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din 14 județe (AB, AG, BR, BV, BZ, CS, CT, CV, DB, GJ, HD, PH, SB şi VL)
-realizarea manevrei de forțe și mijloace la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență prin suplimentarea capabilităților de la ISU Constanța cu 2 șenilate din cadrul ISU Giurgiu și USISU Ciolpani, respectiv 2 autospeciale pentru transport personal și victime multiple din cadrul ISU București-Ilfov.
Noaptea trecută, 2 avalanșe s-au produs în munții Făgăraș, una dintre ele afectând o cabană, unde au fost surprinse aproximativ 50 de persoane și 30 de autoturisme. Conform ultimelor informații, turiștii nu prezintă probleme medicale.
Pentru gestionarea acestei situații în condiții optime au fost mobilizate, pentru intervenția în sistem integrat, forțe ale MAI, pompieri, jandarmi, echipe ale Salvamont, dar și personal și utilaje aparținând administrației drumurilor naționale.
În ceea ce privește traficul rutier, 1 tronson de autostradă (A1 Sibiu-Deva, tronsonul Boița-Cunța), 3 drumuri naționale și 7 drumuri județene sunt blocate din cauza zăpezii.
De asemenea, traficul este restricționat pe 3 drumuri naționale. Pentru remedierea situațiilor, autoritățile competente acționează constant cu utilaje de deszăpezire și material antiderapant.
La acest moment se intervine în județele Alba, Argeș, Bihor, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Galați, Gorj și Sibiu pentru deblocarea mai multor autoturisme blocate în zăpadă, pentru degajarea copacilor căzuți pe carosabil, cât și pentru îndepărtarea zăpezii de
pe carosabil.
Pentru gestionarea situațiilor de urgență cauzate de manifestarea fenomenelor meteo periculoase în zonele vizate de vremea nefavorabilă, forțe ale Ministerului Afacerilor Interne (pompieri, polițiști, jandarmi), precum și personal specializat din cadrul Administrației Drumurilor se află în teren pentru remedierea situațiilor apărute.
Având în vedere că mai multe județe din SE, N și centrul țării se află sub atenționare meteorologică până astăzi la ora 20.00, situația este în dinamică, iar evoluția acesteia va fi atent monitorizată pentru dispunerea imediată a măsurilor care se impun, astfel încât situațiile de urgență înregistrate să fie gestionate în mod eficient.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button