13 februarie: Ziua Mondială a Radioului
Ziua mondială a radioului este marcată, anual, la data de 13 februarie și a fost proclamată în 3 noiembrie 2011, în cadrul celei de-a 36-a Conferințe generale a UNESCO.
Ziua mondială a radioului este marcată pentru a promova cooperarea internaţională între radiodifuzori, dar şi pentru a încuraja accesul la informaţie prin intermediul posturilor de radio de pe întreg globul. Radioul poate oferi mijloacele necesare pentru schimbare, fiind un vector de coeziune, educaţie şi cultură. El reuneşte oameni şi comunităţi din toate mediile şi promovează un dialog pozitiv în susţinerea schimbării.
Radioul este un mijloc puternic de celebrare a umanității în toată diversitatea sa și constituie o platformă pentru discursul democratic. La nivel global, radioul rămâne cel mai consumat mediu. Această abilitate unică de a ajunge la cea mai largă audiență înseamnă că radioul poate modela experiența diversității unei societăți, poate fi o scenă pentru larga exprimare. Posturile de radio ar trebui să deservească comunități diverse, oferind o mare varietate de programe, puncte de vedere și conținut și să reflecte diversitatea publicului.
Încă de la primul semnal transmis pe unde radio, lumea a fost fascinată, noua metodă de comunicare producând puternice efecte pe plan social, economic, militar și cultural. Dar până să ajungă la performanţele din zilele noastre, trebuie să ne reamintim de toţi cei care au contribuit, în diferite modalităţi, după aproximativ douăzeci de ani de la inventarea telefonului, la evoluţia sa fantastică, în România şi în întreaga lume.